Kør-selv-ferie i Skotland

Skotland har altid virket som et spændende sted at udforske og efter en forlænget weekend i Edinburgh, besluttede vi at prøve et større kør-selv eventyr rundt i Skotland. Her er lidt oplevelser og erfaringer fra vores tur, som måske kan inspirere dig til også at prøve en tur til Skotland.

Følgende artikel opdateres løbende i takt med at jeg bliver klogere – eller som forhold ændrer sig. Du skal være velkommen til at bruge det som inspiration og gode råd, men sørg også for selv at sikre, at de forhold ikke har ændret sig og at de ting, der er beskrevet herunder stadigt er gældende.

Planlægning og forberedelse

Vi fik lavet en pakkerejse via FDM Travel. Den blev lavet med udgangspunkt i de steder vi gerne ville se - og hvad der kunne lade sig gøre (uagtet vi var ude i lidt kort tid).

Vi fløj med Norwegian til Edinburgh.

Ruten rundt…

Vi havde allerede set Edinburgh, så fra lufthavnen gik det mod vest til Oban. Her fra kørte vi nordpå, ud på SKye og videre op til Wick inden turen langs østkysten gik ned til Aberdeen og til sidst tilbage til Edinburgh lufthavn.

På kortet herunder er vist, hvor hotellerne vi boede på lå:

Skotland rundtur

Vi brugte Google Maps til at få en ide om hvor lang tid køreturene ville tage. Det viste sig at være lige i underkanten, da man ofte ikke helt havde lyst til at køre helt så stærkt som det faktisk var tilladt. Generelt regnede vi med at det ville tage 25-50% ekstra tid i forhold til Google’s vurdering, hvilket typisk passede meget godt.

At køre selv i Skotland

Vi havde lejet bil - en “small SUV”. Det blev til en Seat Arona, som er en velkendt model på danske veje. Primære kriterie var at dette var den mindste model, som man kunne få med automat gear. Givet de kører i den modsatte side af vejen, var virkede det som en god ide at have.

Vi havde ikke tidligere prøvet at køre selv i Storbritanien (eller andre steder med Venstrekørsel). Vi forsøgte at gøre det “nemt” for os selv ved fra Edinburgh lufthavn at køre direkte til vest på (væk fra byen) til den modsatte kyst. Det gav et par hundrede kilometers “nem kørsel” på store veje, hvor man lige kunne vænne sig til at ting var “spejlvendt”.

 • Efter 1-2 dage, så havde man nogenlunde vænnet sig til det, men det var afgjort en fordel at have en siddende på forrest passagersæde og hjælpe med at orientere de rigtige steder i rundkørsler og lignende.
 • På vores rundtur var det største irritationsmoment vist, at folk var så ringe til at parkere - ofte blev bilerne parkeret (“smidt”), så dørene i begge sider kunne åbnes fuldt på parkeringspladser, hvilket gav væsenligt færre pladser end der kunne være.
 • Blinklys findes på biler, men bruges kun sjældent. Man må absolut ikke regne med eller forvente, at biler blinker ved sving, vognbaneskift eller for at forlade rundkørsler. Det er sjældent - og ofte en anden turist på vejen, når det sker.

Singletrack road

I Skotland findes der en del “singletrack road”. Det er hvor der kun er en vejbane (til begge retninger), og der findes så jævnlige “passing places” langs vejen, så man kan vente på den modkørende og lade vedkommende passere. Udover at det er en udsædvanlig konstruktion, som man ikke møder mange steder i Danmark, så er der som sådan ikke noget svært i det. Man har blot sjældent lyst til at køre de 60 mph (96 km/t) som er tilladt på disse veje.

De to problemer man typisk kommer ud for er, at man lige skal lære signalerne og reglerne om hvem , der venter på hvem, og så at hvis man får samlet en konvoy af 4-5 biler, som møder en tilsvarrende i modsat retning, så kan det være svært at passere hinannden på et passing place.

Skotland Singletrack

Parkering

Generelt skal man forvente at betale for parkering over alt - som det også gælder herhjemme. Mange automater tager kreditkort samt “contactless”, men man kan stadigt komme ud for automater, der kun tager kontanter. I disse tilfælde er det en klar fordel at have ₤1 mønter (det koster typisk mindst ₤2 at parkere).

Sights

I Skotland er Edinburgh i sig selv en spændende by med masser at se og opleve. Vi var på en forlænget weekend i Edinburgh for et par år siden, og det var det, der have inspireret til mere Skotland. Det er ret let at arrangere og der er nemme bus og sporvogns forbindelser fra lufthavnen indtil byen.

Denne gang sprang vi Edinburgh helt over og kørte i stedet til “Highland” og Isle of Skye på en to ugers rundtur i lejet bil.

 • Isle of Skye - indholder Talisker Destilleriet, Dunvegan borgen og en masse historie og natur.
 • Battle of Culloden er den slagmark, hvor det sidste store slag om skotlands uafhængig stod og Jacobitter tabte det afgørende slag til den engelske konge. Kendt fra The Outlander bøgerne (og tvserien) - samt skotlands historie.
 • Glenfinnan Monument & Viadukten. For Harry Potter fans er viadukten et must, da den blev verdenskendt af Hogwartsekspressen, der kørte over den. Toget hedder The Jacobite og det kan man også selv komme en tur med.
 • The Kelpies er to kænpe hesthoveder i parken “The Helix”. Dem kan man næppe undgå at se når man kører på motorvejen fra Edinburgh mod Stirling Castle.

Slotte og borge

Der ligger mange “castles” i Skotland. De kan være hvad man på dansk ville kalde alt fra et gods over slotte til egentlige borge. Nogle er stadigt i brug - enten som privat boliger eller “event steder” (brylluper og lignende), men mange er dem ligger tilbage som ruiner efter hårde kampe gennem tiden.

Vi besøgte nogle, kørte forbi andre - og så endnu flere fra afstand. Nogle af højde punkterne, som vi kom forbi var følgende:

 • Urquhart Castle & Loch Ness. En ruin, som ligger ud til Loch Ness søen. Det spillede en interessant rolle i 500 år, men har ligget som ruin siden 1500 tallet.
 • Dunvegan Castle på Isle of Skye er stedet hvor lederen af Clan MacLeod bor. Den ligner mest en klassisk ridderborg.
 • Balmoral Castle hører til den engelsk kongefamilie og ligger vest for Aberdeen i en national park 300 meter over havet.
 • Eilean Donan Castle er en mindre borg fra 1200-tallet, der ligger på en lille ø i Loch Duich.
 • Dunnottar Castle ligner mest noget, som var en del af slagene i “Lord of the Rings”. Det er en ruinborg, der ligger på toppen af en halvø ud mod nordsøen.
 • Cawdor Castle er lidt mere i Gods genren. Det bruges også som privatbolig i dag, men har åbnet for besøg i haven og dele af slottet.
 • Dunrobin Castle ligner mest et fransk château med tilhørende have og har været brugt som privatbolig siden 1300 tallet. I dag beboes det af The Duke of Suutherland, men dele af det er åbent for besøg.

Hvis du vil vide mere…

comments powered by Disqus