Edinburgh, Scotland

Vi var to, der var på tur i efteråret 2019. Følgende er lidt om vores tur til Skotland, men husk at ting ændrer sig – priser, forhold, kultur og alt muligt andet, hvorfor ting kan være blevet ændret siden vores tur. Denne post er tænkt som inspiration, hvis man overvejer en tur dertil.

Forberedelse

Der findes utallige rejse tilbud på nettet og fornyligt faldt vi over en pakke fra Takeoffer, der var en weekend til Edinburgh - med fly, hotel og en whiskey tur ud i højlandet, så vi slog til.

Rejse arrangør: TakeOffer.
Vi fløj direkte fra København til Edinburgh med Norweigan.
Vi boede på Travelodge Edinburgh Haymarket.

Vores forberedelse bestod mest i at bladre i LP Edinburgh

Turen

Vi tog til lufthavnen efter arbejde fredag, og fløj dirkete til Edinburgh. Fra Edinburgh Lufthavn tog vi sporvognen til Haymarket og gik de sidste par hundrede meter.

I pakken var der tre overnatninger samt en heldagstur dagen efter ankomsten. Med udgangspunkt i hotellet i Haymarket kunne vi gå rundt til de fleste ting, der var at se og opleve. Der er cirka 15 minutters gang til Edinburgh castle, 20 minutters gang til Calton Hill og Nelson monumentet.

Turen hjem var en spejl af turen til Skotland. Sporvogn fra Haymarket til lufthavnen og flyveren til København mandag.

Edinburgh Tram

Sights

Der er masser at se og opleve i Edinburgh og bliver man træt af byen, så byder det skotske højland også på masser af spændende natur oplevelser.

Det mest kendte er vist Edinburgh castle & The Royal Mile. Slottets historie går hundreder af år tilbage og er blandt europas ældste borge. Det er på pladsen foran slottet, at der afholdes Tattoo. Pladsen virker dog mange gange større på tv end den er i virkeligheden. Fra slottet går en vej ned gennem den ældste del af byen og her har ligget butikker og spisesteder næsten lige så længe som slottet. Denne gade er The Royal Mile.

Det næststørste monument til nogen forfatter i verden er “The Scott Monument”, som er en hyldelst til Sir Walter Scott, der blandt mange andre værker skrev Ivanhoe.

Det skotske parlament finder man også i Edinburgh. Det er ikke en gammel bygning, men mere en top moderne bygning. Det mest hyggelige er dog blot at rendre rundt i “indre by”. At en del af inspirationen til Harry Potter universet er hentet fra Edinburgh med gamle bygninger, spændende butikker og små gyder mellem bygninger vil næppe undre nogen, når man først har flakket rundt en dags tid.

I en anden del af byen, som vi ikke nåede til, finder man også det tidligere kongeskib Britannia fra 1939, som siden pensioneringen i 1997, har været museumsskib, der kan besøges.

Edinburgh Castle

Blandt organiserede ture fra Edinburgh er Whisky smagning og ture i højlandet det mest dominerende, og absolut værd at prøve - både whisky og højlandet. Med i vores pakkerejse var en heldagstur med besøg på whisky destillerier og stop i naturen arrangeret af Rabbies. Vi var en mindre gruppe, en underholdende guide og alt gik fint.

Besøg på destilleri

Mad & drikke

Som i enhver anden international orienteret storby, findes der praktisk talt alle internationale køkkener tilstede - både som fast food og restauranter. Det engelske køkken med Fish & Chips, Steak & Ale Pie og lignende er naturligvis også rigt repræsenteret.

Den mest berømte ret i Skotland er selvsagt Haggis, som findes i et par varianter og serveringer, der mere eller mindre er tilpasset turister og nogle varianter kun har navnet tilfællles med det oprindlige ophav.

Et udvalg af noget af det mad vi mødte i Edinburgh

Man kan nærmest ikke komme til Skotland uden at smage Whiskey. Det mest oplagte er på en tur til et (eller flere) destillerier, der selv producerer og guider rundt. Der findes dog også flere muligheder inde i selve Edinburgh, hvis man ikke har tid til en tur ud af byen - blandt andet oppe på Edinburgh Castle. Der findes naturligvis også et livligt pubmiljø og der er også flere af dem, der har mikrobryggerier, hvis man er interesseret i øl.

Hvis du vil vinde mere

comments powered by Disqus