Navigation på rejsen

Vi har i nogle år på bilferier brugt Android app’en Copilot, som navigation, når vi skulle finde rundt på nye veje og eventyr. Det har som udgangspunkt fungeret glimrende, men vi har alligevel ikke benyttet det på de seneste bilture ud i Europa - her har Google Maps taget over.

Oprindeligt var der to store fordele ved Copilot, der gjorde den til en ven på vejen:

  • Copilot har alle kort liggende lokalt, så man ikke skulle bruge mobildata.
  • Man kunne hjemme fra lægge de steder man skullle til ind i favoritter, så hoteller og sights var nemme at finde, når man skulle frem til dem.

Der er især to ting, som har gjort, at Google Maps har taget over. Det er at:

  • Alle mobilabonnementer efterhånden rummer en del EU-data, så betyder det ikke nær så meget, at hente “live” kort og trafik data ned.
  • Google Maps understøtter - imodsætning til Copilot - Android Auto og da det er helt normalt, at udlejningsbiler har dette, så er det ret nemt, at få navigationen til at ligne den, som bruges i hverdagen på bilens infoskærm.

Selv hvis man har et mobilabonnement, men en lille mængde (EU) data, så kan man også med Google Maps nu downloade hele det område, som man måtte have brug for via Wifi (f.eks. inden ferien) og så er det stort set kun søgninger, selve ruteplanen og live trafik data, som hentes via mobildata.

At hente kortdata via wifi har i øvrigt også den store fordel, at når man kører i områder med svingende mobilnet kvalitet - eller slet ingen, så viker navigationen stadigt.

Muligheden for at downloade kortdata i Google Maps, finder man ved at trykke på “profilen” i øverste højre hjørne og så vælge “offline maps”. Man kan saktens hente flere områder og man vælger selv på et kort, hvilket område man vil downloade. Hele Sjælland (og sydhavsøerne) fylder cirka 150 Mb at have liggende på telefonen.

Husk at slette i lejebiler…

Hvis man bruger navigationen i en lejebil, skal man når huske at fjerne sin mobiltelefons tilknytning igen, når lejeperioden er slut. Dette skyldes, at telefonen og bilen som udgangspunkt udveksler data - så som dine kontakter, SMS’er og andet, hvis du ikke er meget varsom og disse slettes igen, når telefonen fraknyttes bilen igen.

Måske stadigt brug for Copilot…

Der er stadigt nogle situationer, hvor det giver mening, at bruge en App som Copilot, da den stadigt tilbyder nogle features, som Google Maps ikke har.

Hvis man finder på at leje mobilehomes eller kører med campingvogn, så har Copilot en mode til dette (og også til lastbiler). Dette har Google Maps ikke - en bil er en bil (i hvert fald indtil videre).

Hvis man er et sted, hvor mobildata koster en formue, så er muligheden for at bruge Copilot også stadigt aktuel. Selvom man kan downloade kort med Google Maps, så kan man ikke lave navigationen helt offline og rerouting fungerer heller ikke, når Google Maps er offline.

Når man i øvrigt først har købt kort til Copilot, så ser det ud til at man gratis får opdateringer til dem. Det er nu over 10 år siden, at jeg købte de første Europa og Nordamerika kort, og der kommer stadigt løbende opdateringer til dem.

Copilot har også nogle af de features, som man f.eks. finder i Waze - f.eks. mange flere advarsler om “speedcams” (foto-fartfæller).

comments powered by Disqus