Tallinn, Estland

Cirka en times flyvning øst-nordøst for Danmark ligger Estland, og selvom det ikke er et af de typiske populære steder at besøge (for Danskere), så kan det varmt anbefales. Hovedstaden i Estland er Tallinn - og det betyder i øvrigt “Danskernes by” på Estisk.

Følgende er skrevet Januar 2015, men sørg selv at tjekke alle oplysninger inden du træffer beslutninger på baggrund af noget af det, da priser, muligheder og andre forhold ændrer sig.

Estland er cirka samme størrelse som Danmark, men har kun 1.3 millioner indbyggere. Det er også et af de “yngste” lande i Europe, og har kun været selvstændige fra 1918-1939 og igen siden 1991. Estland er kommet med i NATO, i EU, benytter Euroen som valuta og er i det hele taget hastigt på vej til at blive meget “vesteuropæisk”.

Vi var på en tur udbudt gennem Sweetdeal. Det var Bontour, der var arrangør, og hele arrangementet fungerede som lovet. Vi fløj fra København til Tallinn (med Estonian Air/ SAS) og det tager cirka 90 minutter. Vi boede på Park Inn et par hundrede meter fra den gamle bydel.

Hvad kan man se?

Tallinns gamle bydel er med rødder tilbage til 1200-tallet en fantastisk oplevelse. Den har siden 1997 været med på Unescos verdens kulturarv liste. Ud over bymuren, som der stadigt er større dele bevaret af, findes der også mange huse, hvis rødder kan spores langt tilbage i tid, og hvor moderniseringerne, der er sket, er foregået med respekt for historien.

Udover oplevelsen af at “gå rundt i historien”, så findes der også et par middelalder restauranter. De er indrettet i gamle bygninger og personalet render rundt i “middelaldertøj”. Illusionen holder dog ikke helt, da maden, hvor vi spiste ("Olde Hansa"), ikke havde meget med middelalderen at gøre. Det er sikkert også fint nok, da maden i middelalderen næppe ville slippe forbi en moderne fødevarekontrol.

En andet obligatorisk stop for turister er på Hotel Viru, hvor KGB-museet ligger. På hotellets øverste “hemmelige” etage havde KGB en større lytte central, der kunne aflytte de vesterlændinge, som boede på hotellet. Aflytningscentralen blev tilsyneladende rømmet i stor hast, og er i dag indrettet som museum. Der er kun adgang på guidede ture, hvor guiden fortæller alt hvad der er at fortælle om historien bag hotellet og KGB’s aktiviteter på hotellet. Det tager cirka 2 timer og billetter kan købes i lobbyen.

For danskere, der besøger Tallinn, er et helt obligatorisk besøg naturligvis i “Den Danske Konges Have”. Det er angiveligt her, at Dannebrog faldt fra himlen til Valdemar Sejr i Juni 1219. Haven ligger i den gamle bydel og der er gratis adgang til området.

Det var midt i december, at vi var i Tallinn og derfor var der også julemarked i den gamle bydel. Det var vældigt hyggeligt at gå rundt mellem boder på torvet, og det har en pæn størrelse. Man finder dog næppe noget, som ikke kan findes på de mange andre julemarkeder, som findes rundt omkring - det er mest omgivelserne, der gør det til noget helt specielt.

Sprog, Priser og andet praktisk

Tallinn er ikke større end at man kan “se det hele” i løbet af 2-3 dage - selv til fods.

Det Estiske sprog er i familie med finsk og Ungarsk. Heldigvis snakker mange Estere engelsk og på mange turistattraktioner og på restauranter findes der også engelske tekster.

Madvarer syntes at være lidt billigere, lige som restaurant-priser virkede til at ligge under danske priser. Til gengæld var tøj, elektronik og alt muligt andet på niveau med danske priser.

Hvis man bor tæt på den gamle bydel, så kan man gå rundt til langt de fleste attraktioner. Vi prøvede ikke offentlig transport, men der så ud til at være masser af busser og sporvogne.

Find yderligere om Tallinn og Estland…

Billeder fra turen

comments powered by Disqus