Tromsø

Vi var afsted for at jage nordlys og havde samtidigt en spændende tur til toppen af Norge. Med udgangspunkt i Tromsø have vi en forlænget weekend, der bød på masser af oplevelser.

Følgende artikel opdateres løbende i takt med at jeg bliver klogere – eller som forhold ændrer sig. Du skal være velkommen til at bruge det som inspiration og gode råd, men sørg også for selv at sikre, at de forhold ikke har ændret sig og at de ting, der er beskrevet herunder stadigt er gældende.

Rejsen

Vi arrangerede selv turen. Flybiletter blev booket med Norwegian, som har direkte fly fra København til Tromsø. Indkvartering blev på Scandic Grand Tromsø og vi lejede den mindste bil vi kunne finde med automatgear via Rentalcars.com, som endte med at blive hos EuropCar.

Tromsø

Der har boet mennesker i området, hvor Tromsø ligger de sidste 9.000 år, men selve byen regnes som værende fra 1252, hvor kongen byggede Sankta Maria kirken - og Skansen blev etableret som borg af sten og tørv.

Scandic Grand Central ligger midt i byen og det er nemt at gå rundt og se byen. Selve byen har omkring 7.000 indbyggere og er centrum for kommunen, der tæller 70.000 indbyggere. Her finder man blandt andet en aktiv havn med krydstogter og fiskeri, som de største aktiviteter, shopping center (et i byen og et ude ved lufthavnen) samt en gå gade. Med de mange turister og studenterende, der supplerer indbyggerne er der også masser af restauranter og spisesteder at vælge mellem.

Sights

Her er nogle af de mest populære sights i og omkring Tromsø. På Visit Tromsø sitet kan man finde endnu flere ting at opleve.

 • Polar park
  Ligger knap 180 km (2.5 times kørsel) fra Tromsø. Er en Dyrepark med Polardyr, som vi besøgte. Der findes ture, hvor transport fra og tilbage til Tromsø er inkluderet, hvis man ikke har bil.
 • Fjellheisen
  Svævebane til toppen af et fjel med udsigt over Tromsø. Der ligger også en enkelt restaurant på toppen.
 • Prestevannet
 • GYG Nordlys tur
  Der findes et utal af forskellige nordlyspakker af kortere eller længgere varighed.
 • Polarmuseet
 • Troll museum
 • Polaria
 • Ishavskatedralen
 • Tromsø Bibliotek
  Ligger midt i byen og er en spændende bygning.
 • Kvalvøya & Sommarøya
  Vi brugte leje bilen til at udforske naturen og nogle af de små bygder, der ligger nær Tromsø by.
 • VisitTromsø
  Det officielle turist informations site, som indeholder masser af forslag til hvad man kan lave i og omkring Tromsø.

Nordlys

En af grundene vi var taget til Tromsø, var for at se Nordlys. I Tromsø er sæsonen for nordlyset fra midten af september til midten af april i Tromsø, og højsæsonen er fra oktober til marts.

Selvom vi kom i “højsæsonen”, så er der dog ingen garanti for man faktisk ser nordlys. Det oplevede vi blandt andet 10 år tidligere på Island, hvor der var overskyet al den tid vi var der og man derfor ikke kunne se noget.

Vi fandt en tur på GetYourGuide, som var i en mini-bus, som startede 18:30 fra Tromsø. Her var der en guide, som på Norsk og Engelsk kunne fortælle om hvorfor Nordlys opstår, hvordan man indstiller sit kamera bedst til at få billeder af Nordlys og som var i kontakt med mange af de øvrige guider for at finde ud af hvor der var de bedste muligheder for at se Nordlyset.

Vi var heldige den første aften, hvor vi var afsted på Nordlys turen, da det lykkedes at finde et sted med hul i skyerne og Nordlys dansende lige over hovedet på os.

Et sjovt fænomen er i øvrigt, at Nordlys ofte bliver endnu mere spektakulært via et kamera - selv mobiltelefonens - end når man ser det med det blotte øje.

Trafik

Suzuki Across

Der er et par betalingsveje/-broer i området. De fungerer via nummerplade scannere. Hvis man er i udlejningsbil, så afregner man med udlejningsselskabet, når de får regningen - typisk en eller flere uger efter man er kommet hjem. Er man I egen bil, er det nemmest at oprette sig på epass24, som man så afregner gennem.

Regn som udgangspunkt med at man skal betale for at parkere overalt. EasyParks danske app fungerer også i norge (men er sjældent den billigst mulighed). Generelt er den offentlige Tromsø Parkering’s parkeringspladser de billigste. Der er en del penge at spare, hvis man på forhånd orienterer sig om hvad det koster de forskellige steder.

Billeder

comments powered by Disqus