Sørlandet, Norge

Årets sommerferie gik til Norge som kør-selv ferie. Turen blev planlagt og booket af os selv - typisk direkte hos hotellet, færgerne og øvrige steder, hvor det var nødvendigt. Turen blev knap en måned før afgang og derfor var ruten lidt lagt efter hvad der kunne lade sig gøre.

Følgende artikel opdateres løbende i takt med at jeg bliver klogere – eller som forhold ændrer sig. Du skal være velkommen til at bruge det som inspiration og gode råd, men sørg også for selv at sikre, at de forhold ikke har ændret sig og at de ting, der er beskrevet herunder stadigt er gældende.

Turen rundt

Vores rundtur var som følger: Tur kort, Norge

Med start i Oslo (A) til Tønsberg (B). Via Kongsberg (C) til Drammen (D). Videre til Gausta (E) og Stavanger (F). Tilbage til Kristiansand (G) og Grimstad (H) - og endeligt til Sandefjord (H) og med færgen til Sverige for at køre hjem.

Akerhus fæstning, Oslo

Oslo

Norges hovedstad. Det er især i Oslo Centrum området (med Karl Johans Gate, Slottet, Oslo Sentralstasjon og Oslo Rådhus), man finder de fleste sights og det er ret nemt at gå rundt og opleve byen. Vi var der 1. juli, hvor “Pride Month” startede. Det gjorde at der var optog og en masse lokale folk på gaden, men også at det var lidt sværere at være turist og komme rundt til de forskellige sights.

Hvad bør man se i Oslo:

Tønsberg

Tønsberg

Tønsberg er Norges ældste by, grundlagt i 871. Den ligger cirka en times kørsel fra Oslo. Med indkvartering på Quality Hotel Tønsberg var det til at gå rundt og se de fleste ting i byen - Vikingeskibe kopierne, som blev bygget lige uden for hotellet, en gåtur til Slottsfjellet og rundt i byen.

Fra Tønsberg er det også oplagt at køre til Verdens ende. Det er sydspidsen af øen Tjøme med en stribe klipper der går et stykke ud i havet man kan oppe rundt på. Lidt inden verdens ende finder man også Torås Fort, som er en af de største installationer fra anden verdenskrig i Norge.

Kører man mod nord fra Tønsberg, kan man blandt andet i Åsgårdstrand besøge Edvard Munch’s sommerhus og Midgaard vikingcenter.

Hvad bør man se:

Kongsberg Sølvmine

Kongsberg

Kongsberg Sølvværk blev oprettet af Kong Christian IV i 1624, og dette var startskudet til hvad der i 300 år det største mine område i Norge, og gjorde Kongsberg til Norges næststørste by da minedriften var på sit højeste. Kongsberg er i dag i takt med minedriften ophørte og mange af de beslægtede industrier forsvnadt krøbet og er ikke længere blandt de 20 største byer i Norge.

Specielt en tur i Kongsberg sølvmine er dog absolut stadigt et besøg værd og i Kongsberg by få kilometer fra minen finder man stadigt spændende historiske spor af byen som den var en gang - specielt Kirken og gamle industribygninger, der er bygget om til museer eller andre nutidige formål.

Drammen fra toppen af Spiralen

Drammen

Byen Drammen startede egentlig som to byer på hver sin side af Drammenelven - Bragernes og Strømsø. Den tidlige drivkraft for byerne var som center for tømmer startede omkring 1500-tallet, og fra området blev der i 1650’erne exporteret dobbelt så meget tømmer, som gik ud fra Christiania (nu: Oslo). I 1811 blev de to byer på hver sin side slået sammen til Drammen.

Drammen har historisk været en industriby med savværk, papirproduktion og andet, der kunne udnytte elven og de muligheder den giver. I findes der stadigt en del af dette - blandt andet Drammen Bilhavn, og en stor del af de biler, der importeres til Norge landes. Selve midtbyen er dog ikke præget af dette, men i stedet cafeer og kulturliv i nye og gamle bygninger, mens industrien er flyttet ud fra byen til omkring liggende industriområder.

Gausta - set fra Gaustablikk

Gausta

Nær Rjukan ligger Gausta og fra Gaustatoppen i 1883 meters højde er man på et af de højeste fjelde i Norge. Det siges at man fra toppen (i klart vejr) kan se 1/6 af Norge fra toppen. Der er to måder at komme der op på. Man kan enten følge en af de mange vandre router der op - eller man kan køre til Gaustabanen og tage med den op - inde gennem bjerget.

Gausta området er et skisportscenter om vinteren beliggende i 945 meters højde og byder om sommeren på vandreruter, mountainbiking og meget andet. Vores vej fortsatte vestpå herfra og de næste to stop var dels Hardangervidda National Park Center og et stop i Dalen for at kigge på hotellet (dog kun udefra).

Norsk Olie Museum i Stavanger

Stavanger

Stavanger er Norges oliehovedstad og en by, som gennem årene har forandret sig i takt med tiderne skiftede. Oprindeligt var det fiskeri og hvalfangst, som var byens store erhverv, men i takt med fiskene blev færre, skiftede man fokus og olieindustrien tog over. Udover at være Norges 4. største by, så er lufthavnen også Norges ældste fra 1937 og en af landets større.

Udover selve Stavanger, så er der masser af oplevelser i området. Mest berømt er sikkert Lysefjorden med Prædikestolen som et af dennes højdepunkter. Denne kan man enten vandre op til (regn med turen der op og ned igen tager 4 timer hver vej) eller “nøjes” med en af mange sejlture, som går fra Stavanger til Lysefjorden.

Kristiansand

Kristiansand

En lille metropol, hvis centrum kaldes kvadraturen. Det gør den fordi gaderne inden for området - i næsten amerikansk stil - går nord-syd eller øst-vest. Indenfor denne finder man også det mindre område Posebyen. Det er den over 300 år gamle by del af træhuse, som overlede tidens brænde og anses nu for helt unik på grund af sin størrelse, egenart og variation af bygninger.

Grimstad - set fra toppen af Scandic hotellet

Grimstad

Er en lille hyggelig by med brostensbelagte gader, hvide træhuse og smalle stræder ud til fjorden. Noget mindre end Kristiansand, men lige det rigtige til at slappe af og vandre rundt og opleve en Norsk sommmerby. Blandt byens berømte børn er blandt andre Henrik Ibsen og Knut Hamsun.

Nordens Ark Hotel

Nordens Ark

Midt mellem Strømstad (hvor vi ankom til Sverige) og Göteborg ligger Nordens ark. Nordens Ark er en dyrepark, som drives af Stiftelsen Nordens Ark som et avlsanlæg for truede dyrearter. På stedet findes også et mindre hotel. Vi overnattede her for at se dyreparken og ikke have så lang en køredag hjem.

Hvis man booker hotel direkte hos Nordens Ark, så får man også gratis adgang til parken.

Tips fra turen

Her er en samling tips fra turen i Norge:

 • Brændstofpriser
  Det virkede til at priser på brændstof svingede meget både fra dag til dag såvel som område til område. Vi så udsving på 5-6 NOK mellem 2 dage. Det gjorde er vi generelt holdt øje med priserne og overvejede at tanke, allerede når tanken var halvtom.

 • Vejafgifter
  Der er mange betalingsveje. De fungerer ikke med betalingsanlæg, men nummerplade scannere. Man har tidligere kunne bruge en brobizz, men det kan man ikke længere. Vi valgte at tilmelde nummerpladen til Epass24, som skulle sende en faktura for ens vejafgifter. Man kan også bestille en Autopass i god tid inden man tager afsted.

 • Parkering
  Regn med at betale overalt. Det nemmeste er ofte at bruge Easypark, hvis danske app også virker i Norge. Hvis man finder den “lokale” betalingsform (maskine eller endnu en app), så er det typisk lidt billigere.

 • Færger
  De fleste færger er nemme at booke billet til online og de har alle fået nummerplade scannere, så hvis man registerer nummerpladen når man køber biletten behøver man ikke fedte med papirer og andet ved færgen.

  Billeder fra turen

  Klik på et billede for at åbne som “galleri”.

comments powered by Disqus