Helsinki, Finland

Det er en af de nordiske hovedstæder, men sikkert den de færreste har besøgt. Det er faktisk en skam, for Helsinki er en spændende by med masser at se og opleve. Her er lidt om vores besøg og hvad vi så og oplevede.

Følgende artikel opdateres løbende i takt med at jeg bliver klogere – eller som forhold ændrer sig. Du skal være velkommen til at bruge det som inspiration og gode råd, men sørg også for selv at sikre, at de forhold ikke har ændret sig og at de ting, der er beskrevet herunder stadigt er gældende.

Rejsen der til

Vi fløj med Finnair. Fra København tager det cirka 2 timer. Finland ligger i en tidszone, der er en time foran Danmark. Lufthavnen ligger i Vantaa cirka 20 kilometer nord for Helsinki. Der kører tog direkte ind til byen (linje I eller P) og det tager cirka en halv time til central stationen i Helsinki.

Vi boede på Scandic Grand Marina. Det ligger på Katajanokka, som ikke er midt i byen, men tæt nok til at man nærmest kan gå til de fleste sights - og hvis man ikke vil det, kører sporvognen lige om hjørnet.

Om Helsinki

Selvom Finsk ikke er et nemt sprog, så er det dog intet problem. Mange Finner taler også Svensk, som er også er officielt sprog. Idet både finsk og svensk er officielle sprog, så findes gadeskilte, stednavne og anvisninger på skilte på både finsk og svensk.

Er man ikke stærk i Svensk, så er det heller ikke noget problem, da langt de fleste Finner talter gliimrende engelsk.

Helsinki er på størrelse med Oslo med cirka 600.000 indbyggere - og cirka samme antal, som i Københavns kommune. Der er et glimrende offenligt transportnet, som tæller sporgvogne, busser og metro - og mest rettet mod lokale findes der også bycykler som en del af den offentlige transport.

Der er flere saunaer i Finland end biler og mange af gaderne i Helsinki er belagt med brosten, så trafikken føles ikke så tung og intensiv, som i København eller mange andre store byer.

Hvad er der at se i Helsinki

Helsinki ligger på en halvø i den finske bugt. Der er kun få højhuse, og området mellem Central stationen og Salutorvet (ved vandet) er der, hvor man som turist kan se mest.

Der findes to selskaber, som kører hop-af, hop-på busser. Ruterne ligner hinanden og begge har mulighed for kombi-billet med et cruise ud i den finske bugt, hvor man ser sights fra vandet.

Praktiske tips

  • Regn med at alle taler (godt) engelsk.
  • Man bruger Euro i Finland.
  • Mange steder er “cash free” og der kan kun betales med kreditkort (f.eks. restauranter).
  • Skiltning er typisk på både finsk og svensk.
  • Den offentlige trafik er nem at bruge - specielt med HSL app’en, som har ruteplanlægning.

Billeder fra turen

comments powered by Disqus