Besøg i Krakow, Polen

Vi benyttede Påsken 2023 til et kort besøg i Krakow. Det er Polens næst største by og den rummer en masse interessant historie. Selvom Krakow er en stor by, så er mange af de mest interessante ting samlet i et lille område og man kan derfor saktens færdes rundt til fods - eller hvis turen bliver for lang benytte den offtenlige trafik, der byder på tog, sporvogne og busser rundt i byen.

Følgende artikel opdateres løbende i takt med at jeg bliver klogere – eller som forhold ændrer sig. Du skal være velkommen til at bruge det som inspiration og gode råd, men sørg også for selv at sikre, at de forhold ikke har ændret sig og at de ting, der er beskrevet herunder stadigt er gældende.

Planlægning og forberedelse

Om Krakow

I den sydlige del af Polen ligger Krakow, som er den næststørste by med lidt over 800.000 indbygggere (2021). Krakow har tidligere været polens hovedstad (frem til 1596), og har en velbevaret gammel bydel med huse tilbage fra 1100-tallet.

Fra lufthavnen er der ine forbindelser med både tog og bus ind til byen - og taxier naturligvis. Vi tog toget og det var nemt at finde ud af og få købt biletter (der var automater på station såvel som i toget - og i toget fandt vi også en billetsælger ombord, der gjorde det nemt at sikre man fik de rigtge biletter).

Central stationen hedder “Krakow Glowny” og ligger i kort gå afstand fra den gamle bydel og Wawel borgen. Hvis ens hotel ligeledes ligger i gå afstand fra cental stationen, så har man et godt udgangspunkt for sit ophold i Krakow.

De største sights talte:

 • Wawel borgen
  Ligger ud til Wisła floden og var kongesæde i mange år. Udover selve borgen, så rummer mange af bygningerne i borgen forskellige museer og udstillinger om Krakows historie.
 • Den gamle bydel
  Den gamle markedsplads - Rynek Główny er hjertet i den gamle bydel og i alle retninger fra denne finder man kirker og gamle huse. Den gamle bydel var tidligere omgivet af en voldgrav, der nu om dage er et grønt park-bælte omkring bydelen.
 • Det jødiske kvarter
 • Auschwitz & Birkenau
  Hvis man har mod på at lære om anden verdenskrig, så findes der mange ture ud til Auschwitz og Birkenau lejrene. De ligger cirka 70 km fra selve Krakow. Det kan anbefales uagtet at det er krigens rædsler, der kommer rigtigt tæt på.
 • Schindlers fabrik
  Steven Spielbergs film Schindlers liste (og bogen af samme navn) baserer sig på virkelige begivenheder, der foregik i Krakow under anden verdenskrig. I dag er Oscar Schindlers emaljefabrik lavet om til et museum, som fortæller historien om den Jødiske ghetto under anden verdenskrig. Besøger man dette, er det en god ide at sikre sig bilettter på forhånd, da der kan være en lang kø.

Andre muligheder:

Saltminen Wieliczka er også et stort sight, som de fleste turister ofte besøger. Det nåede vi ikke. Udover en autentisk saltmine, som i over 700 år har leveret salt. Der er 245 km gange under jorden - ned til en dybde af 327 meter. Her finder man en (anvendt) kirke og andre udstillinger lavet af saltet fra minen under jorden.

Mad & Drikke

Det klassiske Polske køkken er en blanding af det tyske og østeuropæiske køkken. En af de nationale specialiteter, som man næsten ikke kan komme udenom er Pierogi - “Polske Dumplings”.

Billeder

comments powered by Disqus