Hue & Trådfri

Som en følge af meget hjemmearbejde, har vi været i gang med at flytte lidt rundt og det har betydet, at et gæsteværelse nu er blevet til kontor.

Det har også betydet, at der skulle gøres noget ved lyset på dette nye kontor, og vi har generelt en del Hue pærer drysset rundt omkring i huset, så det ville være naturligt at fortsætte i det spor. Problemet er blot, at Hue er lidt dyrt (bevars, godt, men…), så efter lidt undersøgelser på nettet fandt jeg ud af, at Ikeas Trådløs pærer også skulle kunne hægtes på ens Hue Hub og betjenes (nær som fjern) sammen med Hue systemet.

Afsted til Ikea det gik og vi fik købt 3 styk E14 pærer. De har forskellige varianter af E14 pærerne og det er urimeligt svært at finde forskel på dem. Det var dog de helt rigtige i forhold til pris vi fik købt.

Vores kan skifte mellem varmt (nærmest gult) lys til et kold blå-hvidt lys og samtidigt dæmpes. Det giver gode muligheder for at tilpasse lyset gennem dagen.

Zigbee

Grunden til at Ikea pærerne virker med Philips Hue er fordi begge dele benytter en standard kaldet Zigbee. Det er radio kommunikation lavet til “smart home”. Det minder om Bluetooth, hvor en række producenter understøtter en fællles standard og lige som bluetooth har Zigbee dels nogle praktiske fordele såvel som nogle ulemper.

Zigbee tillader enheder at snakke sammen. Enhver enhed (f.eks. en lyspære) har en profil, der fortæller hvad den kan (tænd/sluk, dæmpes, skifte farve). Hjernen i Zigbee er en hub eller en gateway. Denne forbindes alle enhederne til og denne kontrollerer hvad der sker. En kontakt kan også være en Zigbee enhed, og til Philips Hue har vi en håndfuld kontakter. De er også registeret som en enhed på zigbee netværket (jeg er en kontakt, der kan tænde, slukke og lysdæmpe). og man kan så med den app, der hører til Hue Hub’en programmere, hvad der skal ske, når man trykker på kontaktens knapper.

Udover Zigbee, så findes der også andre standarder for for smart home netværk. Zwave er den største konkurrent til Zigbee. Google står bag en anden standard, der hedder Thread

Få pærerne på Hue systemet

I starten var der vist problemer med at Ikeas Trådløs til at snakke sammen med Hue, men efter firmware opdateringer, er det ikke længere et problem, og man behøver ikke andet end selve pærerne (har man ældre Ikea pærer, der ikke er opdateret, kræves der en Ikea Trådfri Gateway for at kunne opdatere dem).

Den største udfordring syntes at være, at pærerne skal meget tæt på Hue hub’en for at kunne parres (1-2 meter). Jeg valgte at tænde og slukke for Ikea pærerne 5 gange (reset pære) og så lade Hue systemet lede efter dem. Hvis de var helt tæt på Huben, så blev pæren typisk fundet inden for 5-10 sekunder.

Når pærerne er parret mod Hue systemet, kan man bruge de features der findes i dem. Uanset om de er hvide, “hvide nuancer” eller farvede. Ligeledes virker dæmpning også fint. Har man Hue kontakter, så kan de (naturligvis) også sættes til at betjene Ikea pærerne eller en kombination af Hue og Ikea pærer (efter behov).

Forstærker

Zigbee har en rækkevide på 10-30 meter. Hvor det ikke slår til, kan man tilføje forstærkere (“range extenders”) til systemet, som kan øge rækkeviden.

I vores hus dækker det “næsten” uden forstærkere. Det sker en gang i mellem, at signaler misses fordi det er lige på kanten til af rækkeviden.

Ikea sælger Zigbee forstærkere og sådan en har jeg også købt. I teorien skulle den kunne bruges til Philips Hue’s Zigbee netværk, men det har jeg endnu ikke fået til at virke - eller rettere, jeg ved ikke om den virker.

I følge denne side, så skulle Zigbee forstærkere måske bare virke, men er jeg leder fortsat efter en måde at bekræfte det - lykkedes det, kommer der nok en opdatering til denne side.

Trådfri gardin

Ikea sælger også et trådløst rullegardin. Det kører også Zigbee, men det kan man ikke umiddelbart bruge sammen med Philips Hue Huben.

Philips Hue systemet er alene fokuseret på lys. Det betyder, at den kun vil kendes ved “Lys relevante” Zigbee enheder (hvilket ikke inkluderer et rullegardin). Med rulle gardinet følger dog en lille fjernbetjening, der kan parres direkte til gardinet og det fungerer fint, men kan ikke fjernbetjenes længere væk, end den lille fjernbetjening rækker.

Læs mere

comments powered by Disqus