Longyearbyen, Svalbard

Noget om turen, der var planlagt

Vi havde oprindeligt planlagt at flyve til Svalbard og fra Longyearbyen sejle på en uges krydstogt med Hurtigruten op til Moffen. Hurtigruten valgte at stoppe al sejlads på grund af COVID-19 udbtud på et af deres skibe efter vi var ankommet til Longyearbyen, og turen blev derfor lidt anderledes end planlagt.

Svalbard

Svalbard er en øgruppe langt mod nord, og den største ø er Spitsbergen og her ligger Longyearbyen. Byen er opkaldt efter grundlæggeren John Longyear, og er den nordligst beliggende by i verden. Der bor cirka 2.000 personer i Longyearbyen og trods den øde beliggenhed er de vel forbundet med Norges fastland via fly forbindelse ind til fastlandet - og ikke mindst en højhastigheds internetforbindelse med resten af verden.

Longyearbyen ligger udstrakt i en lille dal, og om sommmeren er det enkelt at gå rundt i hele byen. Der er et enkelt supermarked - Svalbardbutiken drevet af Coop. Svalbard momsfrit område, men det betyder ikke, at det er billigt, blot at priserne cirka er på samme niveau, som i resten af Norge.

vejr

Svalbard ligger 78 grader nord. Dette giver nogle særlige forhold. Typisk forsvinder solen fra horisonten sidst i oktober og kommer ikke op igen førned februar. Der er sol døgnet rundt fra April til sidst i August.

Vi var der i starten af august, og her var temperaturene mellem 5 og 15 grader.

Sysselmannen

Givet den øde placering og samfundet størrelse, så er der også en lidt speciel styreform på Svalbard. Her er Sysselmann’en den øverste myndighed i en rolle, der svarer til en Guvenør (en kombination af borgmester og politimester).

Sights og ture

Efter vores planlagte krydstogt blev aflyst, endte vi med selv at booke ture i vores uge på Svalbard. Vores program blev med følgende aktiviteter:

  • Wilderness Evening i Camp Barentz
  • Svalbard Museum og Fotosafari
  • Bådtur til Esmarkbreen og Barentsburg
  • RIB boat til fuglefjeldet
  • Båd tur Pyramiden
  • Minebesøg i Gruve 3

Givet det var med kort varsel, så virkede det som det bedst mulige alternativ, og kun besøg til Ny-Ålesund (en forskningsby) og Moffen (en af de nordligste øer i Svalbard ø-gruppen) måtte undværes.

Søndag: Wilderness Evening, Camp Barentz

På ankomsten fik vi i hotellets reception booket en “Wilderness Evening” i Camp Barentz. Vi blev samlet op på hotellet og kørte afsted ud i Adventdalen nær Gruve 7, hvor Camp barentz ligger.

Det er en lille camp, hvor der findes en kopi af Barentz hus, hvor Willem Barentz, overvintede med de øvrige overlevne på hans treide ekspedition i Novaya Zemlya tilbage i 1596. Willem Barentz forsøgte at finde nordøst passagen til Asia (nord om Rusland) på 3 ekspeditioner, og døde i forbindelse med opholdet i Barentz hus på den 3. ekspedition, og det er efter ham, at Barentshavet er opkaldt.

Det var en hyggelig aften med en lokal ret og historier fra de to guider om barentz, Svalbard og Isbjørne.

Mandag: Svalbard Museum & FotoSafari

Radisson hotellet var næsten nabo til Svalbard museet og her var vi nede næste formiddag. Her fortælle bredt om Svalbardshistorie og lidt om dyrelivet. Museet er bestemt et besøg værd, da man kan følge historien fra opdagelsen af Svalbard frem til moderne tid og kan se alle de dyr (udstoppet) som lever på og omkring svalbard øgruppen.

Den sene eftermiddagen bød på en fotosafari. Vejret var ikke med hos og en tung tåge fulgte os rundt. Vi var rundt i Longyearbyen, i Advendtsdalen og i Bjørnedalen, og selvom der ikke var den store fine udsigt, så lykkedes det alligevel at se nogle spændende ting og tage en del billeder. Dette inkluderede blandt andet et besøg ved Svalbard Global Seed vault, som kan se udefra, men hvor det ikke lige er muligt at komme indenfor (på Svalbard Museum er der som en del af udstillingen en model og fortælling om denne Seed Vault).

Tirsdag: Esmarkbreen og Barentsburg

Dagen bør på en heldagstur (ca. 10 timer) med M/S Billefjord af sted først til Esmarkbreen, siden besøg i Barentsburg og på vej tilbage til Longyearbyen sejlede vi forbi Grumantbyen en forladt russisk by.

Brantensburg er en by med cirka 300 faste indbyggere (primært russere). Den ligger cirka 40 kilometer fra Longyearbyen i fugleflugt. Om sommeren kan man sejle til den, mens det om vinteren er med snescooter eller helikopter. Byen har hotel, mikro bryggeri, posthus og en aktiv mine. Det meste af produktionen bruges lokalt i Bratensburg til varme og strøm, mens resten eksporteres (overvejende) til Storbritanien.

Onsdag: RIB Boat til fuglefjellet

Jeppe fra Vejle, som nu arbejde som guide på Svalbard, var guide på en tur i RIB boat (gummibåd) til fuglefjellet. Vejret var ikke med os og en tyk tåge hang over vandt og gjorde det næsten umuligt se ret meget de par timer vi var på vandet, men sådan er det bare nogle gange :)

Torsdag: Pyramiden & Nordskjoldsbreen

Denne dag var det igen tid til en hel dag på vandet (11 timer). Vi sejlede afsted med Polar Girl i modsat retning af tirsdagens tur med kurs mod Pyramiden. Pyramiden er navnet på et bjerg og den rusiske koloni, der ligger for foden af den. Her bor et halv hundrede mennesker, hvor de fleste arbejder med at bevare resterne af byen, mens resten er guider for besøgende som os.

I lighed med Bratensburg var det også en gang en aktiv kulmineby, men plaeringen dybt inde i Isfjorden gør det (endnu) mere umuligt at komme til byen og kulminen er forlængst afviklet. Der findes nogle få bygninger, som de fastboende holder til i, mens andre er opgivet og overtaget af fugle kolonier.

De store sights inkluderer “spisehuset”, kulturhuset og svømmehallen, som man kommer ind at se med guiden, mens man må nøjes med historier om “de arktiske skyskrapere”, hospitalet og de øvrige bygninger.

Fra hovedgaden i Pyramiden har man forende en fantastisk udskift til Nordskjoldsbreen - en kæmpe gletscher, som efter frokost ombord på skibet, var næste destination.

Udover det fantastiske syn, som den kæmpe gletscher i sig selv er, så havde en isbjørn også valgt at få sig en lur på klipperne foran gletscheren til stor fornøjelse for alle ombord. Selvom der er mange isbjørne på Svalbard, så skal man tilsyneladende ikke forvente at se en (levende), men vi var heldige.

Fredag: Gruve 3

Det er muligt at besøge en af de nedlagte kulminer på Svalbard. Den hedder Gruve 3. Udover at være kulmine, så var den også stedet, hvor Svalbards første “Seed Vault” var placeret.

Der er koldt i minen, og man kommer et godt stykke ind. Turen tager et par timer med fortælling om minedriftens historie på Svalbard, lige teknik om mine drift og endeligt en gå tur ind i minen.

Udover mine rundvisningerne, så indeholder den i dag også Arctic World Archive. GitHub Archive Program er en del af Arctic World Archive.

Andre muligheder

Udover de aktiviteter, som vi valgte, så er der flere andre muligheder (alt efter vejret og årstiden), man kan kaste sig over. De inkluderer blandt andet:

  • Huskey Hundetur - Om vinteren med slæde eller om sommeren med en vogn.
  • Hiking - Til en gletscher, ud for at lede efter forsiler eller blot ud i den fantastiske natur.
  • Kajakture ud på isfjorden.

Mad & drikke

Til trods for at Longyearbyen er ret lille og de fleste råvarer fragtes der til, så fndes der flere gode spisesteder i byen. I Bratensburg og Pyramiden har der tidligere været forsøg på både at dyre grøntsager og have dyr i stalde (grise, køer, etc) . Begge dele fejlede, da det klimatiske forhold gjorde det umuligt at holde drivhusene igang, og alt foder til dyrene i staldene skulle fragtes der til med skib eller luftfragt, gav dette heller ikke mening.

I Longyearbyen findes verdens nordligste (kommercielle mikro) bryggeri - Svalbard Bryggeri, som åbende i 2015 (efter der endeligt blev ophævet et forbud fra 1920 mod at have destilleri på Svalbard).

Spisesteder

Ovenstående liste var de steder vi besøgte (i vurderet rækkefølge). Vinterhagen bød på spændende muligheder for at smage Sæl, Hval og Rensdyr, tilbredt af en kok, der har forstand på det. På Turen til Bratensburg var der mulighed for at smage grillet hvalkød, men det smagte mest som brændt lever.

Reataurant “Stationen” ligger i Stampen - det lokale “shopping center”. Stampen var historisk omklædning for minearbejdere inden de skulle ned i minen (minerne) og arbejde, men er ombygget til et lille center med butikker.

Hvis man selv har køkken, så har Svalbard butikken (byens eneste supermarked), stort set alle gængse varer.

Mere om Svalbard

Øvrige billeder fra Longyearbyen og Svalbard

comments powered by Disqus