Wifi

Nye surfere kan begynde her. Et hvert hjem har efterhånden fået wifi og glemt alt om man engang skulle have en ledning i sin computer for at “komme på nettet”. Der er ligeledes sket en ren eksplotion af dimser, som gerne skulle have internet adgang for at kunne opdateres, kunne fjernbetjenes og automatiseres.

Det er dog også ret almindeligt, at mange brokker sig over, at det trådløse internet ikke fungerer ret godt, at det ikke dækker nok og/eller er langsom.

Her er et forsøg på at samle et overblik over nogle af de ting man bør vide, hvis man vil have en god oplevelse med wifi.

Hvor er står dit wifi?

De fleste routere (hvor wifi senderen er oftest er indbygget), var historisk ikke specielt kønne, og mange vælger derfor at gemme dem væk i skabe, bag en sofa eller andre steder.

Det er fint for det rent æstetiske, men er desværre med til at nedsætte styrken (og rækkeviden) af ens wifi. Hvor meget kommer meget an på hvor tykke og solde ting, der står omkring routeren og dæmper signalet.

Hvis det er muligt, så placer routeren (eller wifi AP’et, hvis du har et seperat “access punkt” til wifi), midt i området, der skal dækkes. Overvej eventuelt om det kan stå oppe under loftet på et skab eller en reol, da dette kan “gemme det” fra synsfeltet uden det dæmper antennerne.

Mange routere har indbygget et lysshow af blinkende lamper, der næsten kan konkurrere med et mindre provins diskotek. Heldigvis så er det efterhånden blevet standard, at man kan slukke for disse. På nogle routere er der en fysisk knap, mens andre kræver man logger ind i routeren og fortælle den skal slukke for status lyset.

Hvis denne mulighed ikke findes, er en anden enkel metode også blot at købe noget elektrikertape, som typsik findes i en farve, der matcher routeren og bruge en stump af dette over hver blinkende diode. Elektrikertapen kan let fjernes igen, hvis man måtte have brug for at se om der er lys i dioden. I nogle tilfælde har et par “post it” noter også kunne bruges.

2.4 eller 5 Ghz

Det meste wifi i dag bruger enten 2.4 eller 5 Ghz.

 • 2.4 Ghz understøttes af “alt” og har bedst rækkevide, men er langsommere.
 • 5 Ghz understøttes af meget, har højere hastighed, men kortere rækkevide.

Der er ofte meget “Støj” på 2.4 Ghz, da dette i mange år har været brugt til fjernstyret legetøj, trådløse dørklokker og meget andet trådløst udstyr. Ligeledes kan mikrobølgeovne også “støje” på 2.4 Ghz, således at wifi ikke virker, når man tænder mikrobølge ovenen.

Der er også snak om at tilføje nogle flere frekevenser (f.eks. 6 Ghz), men endnu er der ikke meget udstyr, som understøtte dette. I skrivende stund er det ikke alt udstyr, der kan finde ud af at vælge smart mellem 2.4 Ghz.

Hvis routeren fra din internetudbyder laver to netværk, hvor det ene ender på “_2.4” og det andet “_5” (eller lignende), så kan du selv specifikt vælge hvilket du vil bruge (eller om du vil bruge begge) til dine enheder med wifi.

Som tip gælder:

 • Hvis der er dækning på 5Ghz nettet, så brug det. Det er ikke alt, der kan køre 5 Ghz og “støjen” på 2.4 Ghz, gør det generelt en fordel, at bruge 5 Ghz.
 • Ting, der har brug for meget internet og kun flyttes lidt eller sjældent (f.eks.) Chromecast, AppleTV, Playstation og lignende, bør være på 5Ghz.
 • Hvis signalstyrken på 5 Ghz er lav, hvor du skal bruge din enhed, så kan hastighed og kvalitet på 2.4 Ghz være bedre end 5 Ghz.

De seneste år er de flete mobiltelefoner, smarttvs og andet udstyr blevet meget bedre til selv at vælge mellem 2.4 og 5 ghz - og skifte mellem dem, når det er muligt.

Wifi standarder

Wifi er løbende blevet forbedret, således at det har fået mere fart og bedre kvalitet. Da man lavede wifi var den første standard “802.11b”, den blev efterfulgt af “802.11a” og derefter kom “802.11g”. Der var ikke rigrtigt noget system i navngivningen, og derfor endte man også tilsidst at supplere standarderne med nogle navne, som kunne hjælpe os forbrugere med at finde ud af hvad der var bedst, nyest og kunne bruges sammen.

Alle wifi standarder er nu blevet nummereret og “802.11b” hedder nu “Wifi 1”, mens den nyeste standard (802.11ax) hedder Wifi 6. I det nye system gæælder, at alle routere som udgangspunkt (indtil videre) understøtter alle Wifi stadnarder fra 1 og opefter. De fleste understøtter op til Wifi 5, mens wifi 6 er på vej i nyt udstyr.

Man kan sjældent opgradere sit udstyr fra wifi 5 til wifi 6, så nye standarder får man først glæde af i takt med at ens udstyr udskiftes. Wifi6 giver mening, når både ens router og (mindst en, gerne flere) enheder kan køre wifi6. Køber man udstyr med de nyeste standarder (som stadigt understøtter de gamle), så kan det være en fordel - også for det gamle udstyr ganske enkelt fordi man kan “sprede” sin wifi trafik over flere frekvenser.

Wifi repeatere

En af de først måder man kunne udvide rækkeviden på wifi var med en wifi repeater. Det var ofte en simmpel kasse, man kunne sætte inden for eksisterende wifi dækning i den retning man gerne ville udvide dækningen. I teorien var det en simpel løsning, men i praksis bør det kun bruges som nødløsning, da der findes langt bedre muligheder nu om dage.

Problemet med en wifi repeater er, at den hopper på dit wifi som var den enhver anden wifi enhed, og laver et nyt wifi net, som så har “center”, hvor repeateren sidder. Det har 3 problemer:

 • Det giver mere “radiostøj” på wifi nettet og potentielt forringer ydelsen på wifi nettet generelt.
 • Alle trafik fra det nye forlængede net, sendes videre via wifi, hvilket kør det langsommere.
 • De enheder, der “kender” det forlængede netværk, risikerer at fortrække dette alle de steder, hvor der er dobbeltdækning, hvilket giver en ringere oplevelse.

Wifi Mesh

Den “rigtige” løsning på wifi dækningsproblemer, er i moderne hjem et “wifi mesh”. Det har været brugt i virksomheder i mange år, hvor man havde et wifi netværk, der dækkede hele bygninger - ikke fordi man havde en meget krafig sender, men fordi man havde en masse “wifi adgangspunkter”, som kunne samarbejde om at lave et samlet logisk netværk.

Denne teknologi er nu også kommet til almindelig hjemme wifi, og tilbyde af flere forskellige producenter. De forskellige Wifi Mesh-net kan ikke arbejde sammen, så når man køber et wifi mesh, skal man indtil videre holde sig til en enkelt producent.

Jeg har “Google Wifi” (version 1) som mit wifi mesh. Jeg købte en pakke med 3 wifi AP’er (små fede hvide cylindre) og gjorde følgende:

 • Det ene AP er tilsluttet direkte til min router fra internetudbyderen.
 • I internetudbyderens router har jeg slukket for alt wifi.
 • De øvrige 2 AP’er er placeret i hjørner af huset.

Google Wifi sættes op ved hjælp af en App, og fra denne kan man sikre, at de 3 AP’er kan se hinanden og man styrer også al anden opsætning af wifi fra denne app. De 3 AP’er laver et fælles netværk og når man færdes rundt i huset, sørger de for at man altid har forbindelse til det nærmeste.

mere end bare mesh

Udover at kunne lave et wifi netværk, så har mange af disse wifi mesh systemer også mere advancerede funktioner, som man kan bruge. Hvilke afhænger lidt af det mesh system, man har valgt, men her er nogle af de muligheder, man typisk kan finde:

 • Gæstenet/ Hvis du har besøgende, som du gerne vil give internet adgang, så kan man fra App’en lave et ekstra wifi netværk med eget password, som gæster får adgang til.
 • Ethernet port/ Min version af Google Wifi har i de to “satellitter” en wifi port. Den bruger jeg til at sætte en switch til, således at der på kontoret er kablet internet mellem computere til satelitten, og det kun er denne, der sender wifi signaler. Denne mulighed forsvandt i den nyeste udgave af Google Wifi.
 • “Sengetid”/ man kan sætte op at enheder spærres i et givent tidsrum eller manuelt blokere for internet forbindelsen.
 • Prioritering/ Man kan fortælle, at ens AppleTV, Chromecast eller andre enheder har prioritet, så streaming virker bedre.

Nogle af de mest brugte mesh systemer til hjemmebrug inkluderer:

comments powered by Disqus