Napoli

Vi var en hurtig tur i Napoli. Rejsen arrangerede vi selv, og bestod af et direkte fly med Ryanair fra København til Napoli. Vi fandt et hotel på Capodimonte (20-25 minutters gang fra centrum) på en bakke, som vi bookede via nettet. Fra lufthavnen tog vi en taxa, da der ikke lige var nogen direkte offentlig transport fra lufthavnen til Capodimonte.

Napoli hovedstanden i Campania regionen og der bor cirka 1 million mennesker i Napoli. Byen strækker sig fra middelhavet op til 450 meters højde, og kan være svær at navigere, da der er er høje huse, snævre gader og mange niveauer både op og ned.

I Napoli…

Napoli er en lidt sjov destination, da mange besøgende ofte blot bruger byen som udgangspunkt for at kunne besøge Pompeii og ikke selv udforsker byen noget videre. Der er dog masser at se og opleve - og den kan være mere interessant end flere andre Italienske byer, idet der ikke er lige så mange turister, der besøger selve byen.

Der findes to selskaber, der kører hop-på, hop-af ruter med guidening på flere sprog (dog ikke dansk), som kan give et overblik over byens historie, geografi og største sites. Udover dette, så er den offentlige transport - Metro, busser og sporvogne også ret enkle at benytte.

Hvis man er til shopping i byen er der to oplagte destinationer - Galleria Umberto I og Via Toledo. Gallaria Umberto I er et lille, men gammelt shopping center som åbnede i 1891. Det er mest en oplevelse, og ikke så meget til de store indkøb.

Gallaria Umberto er “drivhuset” mit i billedet.

Via Toledo er en shoppinggade på cirka 1.2 km, der starter ved Piazza Dante og går hele vejen til Piazza Trieste e Trento. Her er der tale om masser af små butikker som har alverdens varer. De fleste er små butikker og flere er uafhængige butikker, hvor der er gode muligheder for at gøre et kup.

Vi boede i Campodimonte og på vej mod centrum var det naturligt at gå igennem Sanità området. Dette er absolut også værd at udforske på må og få. Her finder man gode lokale restauranter og små butikker - og en stemning, der lidt ligner Sacré-Cœur området i Paris eller måske Camden i London.

Fra Sanità området kan man tage “Ascensore Sanità” op til Corso Amedeo di Savoia, som er hovedvejen til Capodimonte. Ascensore Sanità er en offentlig elevator, som løfter en de 25 meter op til vejen, der krydser Sanità på vej til Capodimonte.

På Capodimonte finder man Catacombe di Napoli. Her er der guidede ture (cirka en gang i timen), hvor en guide på tydeligt og flydende engelsk fortalte om historien omkring dem.

Fra katakomberne.

Castel Sant’elmo ligger højt over byen og er en middelalderborg, der blev bygget mellem år 1200 og 1500. Borgen giver et indtryk af hvordan en “fuldt funktionsdygtig” middelalderborg var i størrelse og funktion - og fra siderne har man en fantastisk udsigt over Napoli og omgivelserne.

Hovedindgangen til Castel Sant’Elmo på en af Napolis tinder

Når man kommer fra midtbyen, så er et besøg i Castel Sant’elmo en glimrende undskyldning for at prøve byens funicular. Der er faktisk 4 funiculars i Napoli. En funicular er en “bjergbane” - et tog, der kører (trækkes) op af skråninger. Vi tog Central Line op til Sant’Elmo kørte ned med Montesanto linjen. Modsat så mange andre byer, hvor funiculars primært er rettet mod turister, så virkede det til at de i Napoli var en vigtig del af byens offentlige transport.

Øvrige sights

Mad og drikke

Napoli siges at være fødested for Pizza, og uanset hvor vi fik Pizza i byen, så var det generelt bare fantastisk. Generelt har pizza-stederne ikke de mange varianter, som vi kender herhjemme, men blot en håndfuld forskellige pizzaer. I stedet for at bede om den pizza man kender fra sit lokale pizzaria, så prøv en af “standard pizzaerne”.

Nogle pizzaer har i øvrigt en historie bag sig, og er du på byens Hop-on, Hop-off tur, får du sandsynligvis historien om Pizza Margherita - hvem den er opkaldt efter og hvad den skal indeholde for at være en ægte Margherita.

Udover Pizzaer, så findes der også i Napoli rige muligheder for at smage på næsen alt fra det Italienske køkken og med mange restauranter i byen er der det ofte muligt at finde høj kvalitet til rimelige priser.

Frokost platte på en tilfældig gaderestaurant

Uden for Napoli…

De fleste turister, der kommer til Napoli, ser ikke ud til at bruge ret meget tid i byen, men kommer der mest, fordi det er den nærmeste base for at besøge Vesuv vulkanen og de to byer Pompeii og Herculaneum.

Der findes masser af muligheder for at komme på en tur fra Napoli ud til Vesuv - og også i kombination med besøg til Pompeii. Man kan også selv køre til vulkanen og selv besøge den.

Som forberedelse til besøg i Pompeii, kan det anbefales at læse bogen “Pompeii” af Robert Harris. Det er en skønliterær fremstilling af Pompeiis sidste dage og giver et billede af hvad der skete, da byen blev begravet under Vesuvs udbrud i år 79.

Versuv Vulkanen set fra Castel Sant’Elmo, Napoli

comments powered by Disqus