Digitale fotos med GPS

I sidste post fik jeg skrevet lidt om Geotagging og hvad jeg gerne ville med det. I denne, er så lidt status på hvor langt jeg er nået og hvordan det fungerer.

Inden man begynder at tage billeder….

Når man vil geotagge, så er der nogle få ekstra forberedelser man skal have lavet inden man tager billeder. Første punkt er naturligvis at huske at få sin GeoLogger (AMOD AGL3080 i mit tilfælde) med (samt batterier til denne). Udover dette, så skal man også huske at få stillet tiden i sit kamera korrekt og præcist inden man vælter ud i verden.

Dette skyldes, at GeoLoggeren gemmer GPS-data består af tid såvel som position, og at det er disse data, der gør man kan flette retvisende positioner ind i billederne man har taget. GPS-satelitterne benytter UTC tid uanset hvor man er i verden, men man behøver ikke at stile kameraet til UTC tid - det kan saktens være lokal tidszone. De programmer, som kan flette GPS data i billederne, kan vidst alle håndtere en tidszone korrektion.

Mens man tager billeder…

I forbindelse med billedjagten, skal man ikke meget andet end at huske at tænde sin GeoLogger inden man går hjemmefra og lade den ligge stille i 30 sekunders tid, så den lige kan finde ud af hvor den er.

Det er vidst ideen, at man har GeoLoggeren hængende med fri udsyn til satelitterne, men for mit vedkommende har den foreløbigt blot ligget øverst i min taske (rygsæk eller cykeltaske), og det har givet ganske fornuftige resultater.

På GeoLoggeren findes der udover on/off-knappen også en mulighed for at markere, når man har taget et billede. Dette skulle gøre det nemmere at få de rigtige GPS positioner på de billeder man tager. Jeg har endnu ikke benyttet denne, men i stedet blot ladet GeoLoggeren automatisk logge min position hele turen hvert sekund (eller hvert 10. sekund), og så udelukkende brugt tiden i loggen til at finde positionen, der passer til billedet. Det har også fungeret fint.

Når man kommmer hjem…

Jeg har tidligere, når jeg er kommet hjem med billeder, ladet iPhoto hente billederne direkte fra kameraet. Dette kommer jeg til at lave om på.

Fremover regner jeg med at kopiere alle billederne over i en folder på Mac’en og efterfølgende kopiere GPS-logfilerne til Mac’en, for der at kunne flette GPS data ind i billederne inden de arkiveres og gemmes.

AMOD’en jeg bruger gemmer data i et format, der hedder “NMEA0183”, og jeg bruger GPS Babel til at konvertere filerne over til GPX format. GPX (GPS eXchange Format) kan så læses af programmet GPSPhotoLinker. GPSPhotoLinker bruger jeg til - i batch mode - at få føjet positioner på alle billederne.

Jeg har foreløbigt kun prøvet at lægge GPS-positioner på JPG billeder, og det har virket ganske fint. Næste udfordring er så at få dem lagt ind i Nikon’s RAW-filer (NEF-billeder). Der findes programmer, der ser ud til at kunne klare den opgave - f.eks. GeoTag på SourceForge.

Med AMOD’en fuglte der i øvrigt også en udgave af JetPhoto, som også ser ud til at kunne en masse med GPS og billeder. En af de små tests jeg foreløbigt har fået lavet med det, er blandt andet en GoogleMap eksport af et par billeder fra en cykeltur.

comments powered by Disqus