Der er noget i luften....

I seneste post skrev jeg om min internet vejrstation. Udover selve vejrstationen, så var en af nøgle komponenterne i denne en lille Raspberry Pi computer. Raspberry Pi er en lille (både i kræfter og størrelse), billig computer, som kan bruges til lidt af hvert, og vejrstationen tog kun en meget lille del af kræfter i den lille maskine, så den er nu udbygget og kan lidt mere.

Den seneste udvidelse to udgangspunkt i et Tweet jeg faldt over, som beskrev hvordan en anden havde lavet en FlightTracker med udgangspunkt i en Raspberry Pi og en DVB-T USB stick - og hvordan det havde kunnet lade sig gøre for et budget på under US$20. Jeg har nu lavet et tilsvarrende setup og her er første billede fra projektet:

piaware

Det er fra PiAwares indbyggede webserver, og viser en live tracking af hvilke (civile) fly, som mit setup kan modtage. Ved at klikke på et fly, får man detaljerne, der er vist i højre side på billedet - hvilket fly det er, fart, højde og lidt yderligere - og via linket til flightaware websitet kan man også se fly-modellen og ruten det flyver.

Min lille opsætning er sat op, så den rapporterer sine data til FlightAware websitet og er med til at opbygge et billede af hvor og hvilke fly, der er i luftrummet over os.

Setup’et er lavet alene ved at installere standard software og opsætte det efter de instruktioner, der fulgte med. Det krævede inden særlige evner og hvis du har mod på at lave en tilsvarrende løsning, så er her min opskrift.


 

DVB-T USB Jeg havde fra vejrstationen allerede en Raspberry Pi kørende med Raspbian. Jeg bestilte en DVB-T USB stick. Jeg valgte den version som flightaware websitet anbefalede. Den kostede $15 plus forsendelse, og efter cirka 14 dage kom den med posten (endda i kurvert, der kunne komme i postkassen, så man ikke skulle afsted til en pakkeshop).

jeg fulgte stort set blot opskriften fra flightware til installation af softwaren, som bestod af følgende trin:

wget http://flightaware.com/adsb/piaware/files/dump1090_1.1-1_armhf.deb 
sudo dpkg -i dump1090_1.1-1_armhf.deb

wget http://flightaware.com/adsb/piaware/files/piaware_1.20-1_armhf.deb 
sudo dpkg -i piaware_1.20-1_armhf.deb

sudo apt-get install -fy
sudo piaware-config -autoUpdate 1 -manualUpdate 1

sudo piaware-config -user #username# -password
sudo /etc/init.d/piaware restart

I teorinen burde alt nu være klart og kørende, men der var lige et par smuttere for mit vedkommende. Programmet, som opsamler data fra USB-sticken og giver til adsb programmet (dump1090) startede ikke automatisk, så jeg måtte finde ud af at få startet det manuelt (første gang):

sudo /etc/init.d/dump1090.sh start_

Nu burde alt i teorien være oppe at køre og man kan teste det (fra en shell på Raspberry’en) med kommandoen:

piaware-status

piaware-status skriver en masse data ud om hvorvidt systemet virker som det skal. Du behøver ikke at kunne forstå dem alle, kig blot efter om der står noget om fejl nogle steder i output fra programmet.

Når alt ser ud til at virke, så kan man se et live billede af hvilke data man ser via en lokal webserver, der er installeret i piaware programmet ved at åbne en browser og gå til:

http://raspberry.local:8080/

(note: “raspberry.local” skal sandsynlligvis udskiftes med ip-nummeret på din raspberry pi).


Udbygning

Mit setup er ret simpelt, men der er med dette system mulighed for at udbygge det. Lige nu bruger jeg blot en lille antenne, som fulgte med USB modtageren og denne står i et vindue. Det ser ud til at den cirka kan modtage signaler fra fly i en radius på 40-50 km. Hvis man vil have meget større radius, så kan man udbygge med en (kraftigere) udendørs antenne, men det gør projektet noget dyrere.

comments powered by Disqus