Skift af stift i indbygget halogenspot

Vi har rundt omkring i huset et par halgoenspots af den indbyggede typpe - i lofter, i køkken og i badeværelset. Det er håndværkere, der har installeret dem alle og vi fik ikke lige nogen vejledning i hvad man egentlig gør, når halgoen stiften (“pæren springer”) skal skiftes. Det er heldigvis ikke ret svært, så her er lige en lille guide.

For at skifte den skal man bruge:

  • En lille skruetrækker
  • En ny halgoen stift
  • En klud eller lignende til at holde på den nye stift.
  • … og eventuelt en lille tang

Find skruetrækkeren…

02_skruetraekker

Halgoen spottet har en glasplade foran halgoen stiften, og den holdes på plads af en metal ramme, der er klikket på plads og holdes fast af 2 ben. Find derfor først en skruetrække i stil med denne og lirk den ind mellem den yder ramme og metalrammen der holder glasset på plads. Man kan sikkert også bruge noget andet - hovedsagen er at det kan klemmes ind i mellemrumet og få fat, så man kan trække metal rammen fri, hvor den holdes på plads.

03_spot_open

Herunder kan du se, hvorledes rammen er kommet fri i den ene side, og når den først er fri som vist herunder, er det ingen sag lige at få den fri i den modsatte side. Så kan rammen og glaspladen løftes fri og lægges til side.

04_cover_fri

 

Selve halgoen stiften er trykket lige ind i “fatningen”. Check at der er slukket for strømmen og brug eventuelt skruetrækker en at pille den gamle halogen stift ud. Find så den nye stift frem. Man bør ikke røre ved stiften med fingrene, så jeg plejer at finde en gammel klud, et ærme af en t-shirt eller andet, som kan bruges til at holde på den nye stift med.

Jeg plejer også at bruge en lille tang i forbindelse med montagen. Det er mest fordi, at det det virker nemmere at styre stiften på plads, når ens hænder ikke gør at man ikke kan se hvad man laver. Mit “ny stift montage kit” kan ses herunder:

05_ny_paere2

At lirke den nye stift på plads kan være lidt tricky - mest fordi det ofte ikke er nemt at se hvad man laver og fordi man ofte ender i underlige arbejdsstillinger, når man skal have den nye stift ind. Når den er skubbet på plads, tændes strømmen lige, så det checkes, at den nye stift virker - og efterfølgende kan glasset og metalrammen klikkes på plads igen.

comments powered by Disqus