Døgn tilpassede farver på computeren

Hvis du bruger din computer sidst på aftenen, hvor det er mørkt omkring dig, så har du sikkert bemærket, at der nærmest kommer en lys eksplosion ud af skærmen. Nogle påstå også, at det at side og stirre ind i en stærkt lysende skærm ligefrem har en generende effekt på ens evne til at falde i søvn. Om det faktisk er tilfældet eller ej ved jeg ikke, men jeg ved til gengæld, at efter jeg faldt over F.Lux for et par år siden, så er det blevet noget mere behageligt at benytte computeren.

flux-icon-sm

F.Lux er et lille program, der kører i baggrunden af din maskine - og som startes automatisk, når min maskine starter. Det er sat op, så det ved hvor maskinen står (i den fysiske verden) og bruger denne information til at vide hvornår det er sol op- og nedgang.

Med udgangspunkt i døgnrytmen, justerer F.Lux løbende gennem døgnet farvetemperaturen, så den “passer” til den aktuelle tid på døgnet. Effekten af dette er mest synlig, hvis man har en ren hvid flade. Når det er midt på dagen, så den virke meget kold (næsten med et blåligt skærk), mens den i takt med tusmørket og aftenens komme bliver mere og mere varm (rødlig) - og så omvendt igen når det bliver morgen/dag.

Jeg har valgt at køre med “standard” indstillingerne i F.Lux (Halogen), men der findes mulighed for at man kan indstille hvor stor effekt F.Lux justerer farverne med, og også lige slå den fra en time, hvis det er det, man ønsker.

F.Lux er gratis, så der er nærmest ingen grund til ikke at prøve det - og det findes i øvrigt både til Mac, Windows og Linux.

Det er ikke for alle…

Hvis “ægte” farve gengivelse er vigtig for dig - f.eks. hvis du farvejusterer billeder, laver (web)design arbejde eller lignende, så skal du næppe have F.Lux kørende. Her vil programmet naturligvis i kraft af sit virke, være direkte generende, men i alle andre tilfælde, hvor korrekt farvegengivelse er af mindre betydning end en behagelig oplevelse for øjenene, der kan jeg kun anbefale F.Lux.

comments powered by Disqus