Android: Inden du køber...

De fleste, der køber ny mobiltelefon, ender i dag som oftest med en smartphone. Der er grundlæggende 4 mulige “verdener”, som man kan lande i - Android, Apple, BlackBerry og Windows Phone - og udover dette findes der også en række “små” øer, men hvor dem, der er interesserede i dem, har valgt på forhånd.

google-android-mascotJeg har ikke haft nok erfaring med de 4 forskellige verdener, til at kunne sammenligne dem. Jeg er holdt mig til Android og kun strejfet Apple’s iOS og iPhones lidt en gang imellem, så hvordan man vælger mellem selve verdenerne, skal jeg afholde mig fra. Til gengæld vil jeg gerne fortælle lidt om hvordan du finder frem til den rigtige Android mobiltelefon.

Android kommer ofte med lidt ekstra

Der findes et hav af forskellige producenter, der laver “android” telefoner, men ofte tilføjer mere eller mindre oven på android for at give et særligt look. Det gælder stort set for alle mærker og modeller - alt fra Samsung, HTC over Motorola til Huawei. Den eneste undtagelse fra dette, er de telefoner, som er lavet i tæt samarbejde med Google og som hedder “Nexus”.

Producenterne tilføjer (f.eks. HTC Sense, Samsung TouchWiz og hvad det i øvrigt kaldes) er forsøg på at gøre den lidt mere “lækker”, brugervenlig og noget særligt, så du vælger deres “Android variant” næste gang igen. Problemet er blot, at producenterne generelt ikke har været specielt gode eller interesseret i at opdatere deres Android variant i takt med at Google har opdateret selve Android styresystemet.

Uanset hvilken Android variant du vælger, så sørg for at den som minimum har er Android version 4.1 (kodenavn “Jelly Bean”). På nuværende tidspunkt har alle “aktuelle” Android telefoner version 4.1 - og de fleste med ældre Android versioner, er gamle modeller, der blot lige skal sælges et rest-lager af.

Android 4.1 er vigtigt, da mange Apps til telefonen kræver mindst denne version. Har telefonen ikke denne version, vil der være stadigt flere ting, der ikke fungerer med telefonen, og dens forventede levetid dermed stærkt begrænset.

De fleste features er meget ens…

Der er en række ting, som du kan regne med er helt standard på langt de fleste android telefoner. Det gælder:

  • at de har touch-skærm,
  • at de har indbygget GPS (/GLONASS),
  • at der er indbygget bluetooth,
  • at der er et udmærket kamera indbygget,
  • at deres batteri levetid ofte er meget ens - maksimalt 2-3 dage ved normalt brug.

og såvidere. Hvad der er “standard funktionalitet” bliver løbende udvidet en lillle smule, men lige for tiden er nogle af de ting, som adskiller de forskellige Android telefoner fra hinanden:

  • Den fysiske størrelse (herunder specielt dikteret af skærmens størrelse).
  • CPU og hukommelse (“hvor hurtig er telefonen).
  • Kan der sættes hukommelseskort i telefonen (det kan er på de fleste, men det er begyndt at forsvinde for nogle modeller).
  • NFC (Near Field Communication) En standard for trådløskommunikation, som måske/måske ikke, bliver vigtig i fremtiden.

Udover de “generelle” mobiltelefoner, så findes der også en mindre niche af “special mobiler” inden for Android universet, som er målrettet et særligt segment eller en særlig anvendelse. Eksempler på denne type er f.eks. Sony Experia Active - som har indbygget ANT+ som kan snakke med pulsmålere og en række andet fitness udstyr, og derfor er målrettet aktive brugere. En anden målrettet kategori er “håndværker mobiler” - som ofte er stødsikre, vandfaste og kan tåle at blive beskidte - Samsung Galaxy Xcover er en typisk repræsentat fra denne genre.

Tilbehør

Når man køber tasker, etuier og andet til at beskytte sin telefon i, så kan det i Android verdenen være en udfordring. Giver der findes mange flere modeller og varianter, end der gør af iPhones, så er der ikke helt samme udvalg - eller slet ikke noget - til nogle af varianterne. Holder man sig til de meste populære modeller, så er det sjældent noget problem - HTC One, Samsung Galxy og andre populære modeller, har typisk et tilfredsstillende udvalg.

Headsets (trådløse såvel som kablede), opladere og memory kort, er typisk fuldt standardiseret på tværs af Android telefonerne, og man vil typisk kunne finde et stort udvalg af tilbehør overalt.

Hvad bruger jeg?

SGS3Jeg er på min trejde Android telefon. Min første var en HTC Hero, den næste en HTC Desire og lige for tiden er det en Samsung Galaxy SIII.

Jeg er var absolut ikke vild med Samsung touchWiz, og ville gerne have den nyeste version af Android (så godt som det er muligt). Jeg har derfor root’et telefonen - så man har fuld adgang til alt - og i stedet for Samsungs udgave af Android, har jeg installeret CyanogenMod, som er en Opensource “mod” (Android pakke), som findes til mange forskellige Android mobiltelefoner.

comments powered by Disqus