3 tips til at undgå punkteringer på cyklen

Jeg cykler hver dag til og fra arbejdet, og det bliver til en hel del kilometer. En af de ting, der generer mest undervejs, er hvis man skulle rende ind i en punktering. Det virker dog til, at man med tre tips i stort omgang kan undgå punkteringer - og jeg har foreløbigt kørt et par tusind kilometer på mine hjul uden en punktering. Jeg gør generelt 3 ting for at undgå punkteringer.

1. Vælg de rigtige dæk

Enhver cykel handler vil gerne sælge dig “kevlar dæk” og få dem til at lyde som kuren der forhindrer punkteringer. Mine erfaringer er, at der er meget stor forskel på kvaliteten og effektiviteten af kevlar dæk, og at det, at de kaldes kevlar ikke ubetinget har den største effekt.

Hvor sikker man vil være på ikke at punktere, er i øvrigt ofte et kompromis mod hvor lette dækkene skal være at køre på. Jo mere “punkter-fri” dækkene skal være, desto mindre racer-dæk vil de typisk være.

På racercykler kører de fleste vidst med dæk, der hedder “Schwalbe Durano Plus”. Det er ikke kevlar dæk, men dæk med en gummi-plastic membran indbygget i dækket, som beskytter mod langt de fleste småsten, glas skår og andet, der typisk giver punkteringer.

Bagdækket - godt slidt, men stadigt “punkter frit”.

Jeg har ikke prøvet Durano-dæk, men jeg ville gerne være “endnu mere sikker” på ikke at punktere, og har derfor valgt nogle dæk, der hedder “Continental Touring Plus”. De er tungere at køre med - og i øvrigt også meget sværere at montere, idet de er meget tykkere og stivere. Her er det end endnu tykkere plastic membran og et kraftigere dækmønster, der gør et yderst ihærdigt forsøg på at stoppe enhver ting, der kan forårsage en punktering.

Der findes andre “touring dæk” og hvis du vil være (ret) sikker på at undgå at punktere, så er det dem, du skal vælge. Du skal dog være opmærksom på, at det absolut ikke er racerdæk, så de er tungere at køre med og de kommer langsommere frem.

2. Sørg for de er pumpet tiltrækkeligt

Der står på siden af cykeldækket hvilket tryk, der skal være i det. Min egen erfaring er typisk, at man med en gammeldags håndpumpe, der når man ikke i nærheden af det anbefalede tryk. En investering i en ordentlig pumpe med manometer er måden at få pumpet cyklen ordenligt. Udover manometeret, der kan sikre du rammer det rigtige tryk - og så er den også meget nemmere at pumpe med end med en almindelig håndpumpe.

Tryk på 6+ bar syntes at være en god til færre punkteringer, men til gengæld knap så komfortabel Læs på dækket du kører med, hvilke tryk det bør have, og vælg et tryk i den høje ende af området det dækker.

3. Tør dækkene af (og fjern småsten)

Sidste lille tip er, at man jævnligt - for mit eget vedkommende typisk en gang om ugen - lige bør tørre dækket af og sikre, at der ikke sidder alle mulige småsten og andet skidt i dækket, som kan arbejde sig ind i det. Udover en fugtig klud til at tærre dækkene, så bruger jeg også en lommekniv tli at lirke småsten, der har sat sig fast i dækket ud.

Det tager typisk ikke mere end et minut, lige at tørre end omgang og fjerne hvad der sidder af skidt - og det virker til, at det er med til at sikre, at der kommer lidt færre punkteringer, når man er ude på cyklen.

comments powered by Disqus