Billedbeskæring på Mac

Sammen med en Mac - eller rettere OSX (operativ systemet) - følger der som på Windows en masse programmer med. Nogle gange kan man blive helt overrasket over hvor praktiske nogle af dem faktisk er i hverdagen. Et af disse er Preview.

Jeg skal ikke i denne lille post forsøge at fortælle alt om hvad preview kan (Jeg tror faktisk stadigt, at jeg fra tid til anden finder nye funktioner). Her skal jeg blot lige nævne en enkelt lille feature, som jeg overraskende ofte benytter.

På en Mac er Preview standard programmet til en masse fil-formater - PDF-filer og en masse grafik formater. Når man laver screenshots eller har et billede, som lige skal beskæres en lille smule for at være helt rigtigt, så har jeg - til trods for at have flere programmer der er “fulde billed-redigieringsprogrammer” (Adobe Elements, Pixelmator og flere andre), fundet ud af at Preview er den nemmeste måde lige at beskære billedet.

For at gøre det, skal man blot bruge “markeringstoolet” (se screenshot). Jeg bruger normalt bare rectangular selection som laver en firkantet beskæring, men man kan også bruge de øvrige muligheder for at beskære andre formater, hvis det er det, man har brug for.

Når man har valgt det område, der skal skære ud, så går man blot i Tools menu’en finde Crop eller trykke cmd+K. Så får man beskåret billede til den størrelse man har brug for. Husk at passe på, at du ikke få overskrevet din original fil, hvis det ikke er det du ønsker.

OSX 10.9 opdatering

Apple har vist i de nyere versioner af OSX lavet lidt, og derfor finder man ikke markeringstool’et samme sted som tidligere. I den (for tiden) seneste version af OSX finder man værktøjet ved at klikke på “Show Edit Toolbar” (den knap, der er market med blåt længst til højre herunder, og så findes menuen, hvor man vælger det beskæringsværktøj, man ønsker at bruge.

comments powered by Disqus