En tur i el-bilen

Hvis du ser en Citroën C1 (undskyld, C-Zero) med nummerpladen “TDC1” eller “TDC2”, så er det en af arbejdets to el-biler, som blev anskaffet sidste år. I en virksomhed som TDC er der ofte en masse møder - og flere af disse foregår ofte få kilometer fra hovedkontoret i Københavns sydhavn og til den slags ture skulle en el-bil jo efterhånden være perfekt. Jeg prøvede dem ikke lige, da der var “åben bil arrangement”, da de kom til Teglholmen i efteråret, men i dag var der et møde hos en leverandør, og dermed en berettiget lejlighed til at prøve den.

Selvom jeg ikke kører i bil til dagligt, så har vi en. Det er en Peugoet 407SW diesel (med manuelt gear), og det er en sådan jeg er vandt til at køre i - og de sidste 3-4 biler har i øvrigt også været diesel biler i “Ford Focus størrelse”.

Vi fik udleveret nøglen uden nogen yderligere introduktion, så hvor svært kunne det være?

Ikke særligt. Når man tænder den, ligner det en almindelig (nøgle baseret) tænding, blot vågner motoren ikke op med en knurren - der kommer bare lys i displayet. Gearet ligner et automat gear og der er kun to pedaler - en bremse og en speeder.

Jeg har aldrig kørt en bil med automat gear, men jeg er ret sikker på, at C1 el-bilen, betjenes nogenlunde identisk med en sådan. Der er D, P, R og N som alfabet suppe ved gearet - Drive, Park, Reverse, Neutral og en “parkteret” position. Gearet blev sat i D og speederen trykket ned. Det gik fint og rattet virker præcist som i en “almindelig” bil.

Bremserne “huggede” lidt hårdere end forventet de første par gange, indtil jeg lige fandt ud af hvordan de virkede, og de vi forlod sydhavnen, var der vidst styr på det hele. Selve bilen er som enhver anden C1 (eller sikkert Peugoet 107 og andre biler i samme klasse) - bil radio, aircon - og som ekstra monteret udstyr håndfrit bluetooth og en basic GPS fra Garmin.

I trafikken opførte bilen sig som enhver anden, og der var ingen problemer med at følge med. Ved stoplys var den vidst lidt hurtigere afsted en mange andre biler, idet der ikke er gearskift, men blot en lang jævn accelleration. Bilen så ud til at kunne køre omkring 80 km på en opladning, men min tur blev blot til 2x 10 km. Det var dog nok til at bekræfte, at til møder ude i byen, er den en hurtigere og mere effektiv måde at komme rundt på.

Tidligere har el-biler i øvrigt været fritaget for P-afgifter i København, men det gælder ikke mere. Så Socialdemokraternes drømme om elbiler bilver vidst ved drømmen.

comments powered by Disqus