Cykelsko

Jeg har alt kørt med helt almindelige pedaler på min cykel. Et par flader, som man kunne trampe ned på, og som cyklen i bevægelse. Jeg har også kørt spinning (/bodybike/bikfit eller hvad det nu end kaldes i fitnesscentre), men her var det med cykelsko og klamper.

I forbindelse med opgraderingen af cyklen sidste år, var et af “det kunne da være sjovt at prøve” valg jeg lavede var at få sat “kombi pedaler” på. Disse pedaler er helt almindelige pedaler på den ene side, mens der på den anden sidste af pedalerne kan sættes klamper fast.

Klamper og cykelsko er desværre ikke mere standardiseret end at der findes et par forskellige systemer, som overhovedet ikke kan med hinanden, og derfor kan sko til et system naturligvis ikke bruges til klampler og pedaler til et andet. De gamle spinning sko jeg havde liggende, brugte naturligvis et andet system, end de kombi pedaler, som min cykel havde fået monteret.

Nu har vi paseret jul og pludseligt har jeg nu et par sko, som passer til pedalerne, og disse sko er faktisk noget anderledes end forventet. De ligner meget mere “almindelige sko” end mine gamle cykelsko, og de er derfor til at gå rimeligt almindeligt med - både indendørs og udendørs. Klamperne er “SPD” systemet, som er et af de store. Disse klamper sidder “gemt” i sålen og er det, der gør at man kan gå almindeligt. Udover dette så føles det at køre med SPD systemet i øvrigt ret meget magen til Look-klamper, som jeg kørte spinning med. De giver et hørbart klik, når man sidder rigtigt fast og de er nemme at klikke ud af.

Skoene jeg kører med er dem her over - Specialized Tahoe Black. De er vidst kendt som “Mountainbike sko”. På billedet er de som de kommer i kassen, og man skal selv lige fjerne “S”-logoet i sålen - det var lige til, men krævede lidt hjælp fra en hobbykniv og en skruetrækker for at kunne få “låget” af. Under det sidder skruehullerne, der passer til SPD klamperne, og de er ret enkle at montere.

Jeg har nu kørt knap 200 km med skoene, og det er bestemt en opgradering, der var rigtigt rar. Der kommer lidt flere kræfter i pedalerne, og man kan også “trække” når man kører “op” med pedalerne. Der er dog et par enkelte ting, som man bør overveje at ændre i sin kørestil.

Det er en klar fordel ikke hele tiden at skulle klikke ud og ind, og fremfor at hoppe fra lyskryds til lyskryds, så er det afgjort sjovere at tilpasse farten, så man kommer over for grønt, når man er ved krydset.

Man skal lige øve at komme ud og ind i klamperne i en fart. Det tog lige et par ture inden der var helt styr på det. Ved en af de første ture med skoene på, tænke jeg ikke lige over at skulle klikke ud og kom frem til lyskrydset, stoppede og væltede, da jeg ikke hurtigt nok fik klikket ud.

comments powered by Disqus