Varedeklaration på bredbånd

Dansk Energi med El-skaberne i rykken, der har brugt millioner og atter millioner på at grave fiberkablerne, har fået en fiks ide. De vil gerne have en varedeklaration på bredbånd, så man angiveligt kan se om man får hvad man betaler for.

Det er godt nok noget, der lyder som en af de dummeste og mest vildledende forslag, som jeg længe har hørt, og enhver, der kender lidt til hvorledes internet er bygget op og fungerer burde ryste på hovedet og gøre sit for at få dem på bedre tanker.

Du kan se deres forslag til en varedeklaration på deres website (og er vedhæftet denne post).

Varedeklaration_fibernet

Garanteret minimumshastighed er noget af det forbrugerforvirrende jeg længe har set.

Problemet med en garanteret minimums hastighed på internet, er at den ikke findes og næppe har nogen større værdi, end den markedsførte hastighed. En af de mest åbenlyse problemer findes f.eks. i deklarationsforslagets egne “fodnoter/forbehold” - at “Den garanterede minimushastighed vedrører alene bredbåndsforbindelsen i udbyderens eget net og således ikke på det offentlige internet”.

Hvis du er fiber udbyder kan du således deklarere med en både markedsført og garanteret minimumshastighed på f.eks. 100/100 mbit, selvom de forbindelse - fra dit eget net til resten af internet består af et dial-up modem. Hvilken forbruger har denne deklaration så hjulpet?

Et andet problem er blandt andet også, at der efterhånden kører så mange tjenester (software opdateringer, messenger og meget andet) på den enkelte computer, samt at de fleste private husstande efterhånden også har flere computere, spillekonsoller og mobiltelefoner på deres netværk, der også hver især bruger lidt båndbrede - og der findes vidst mange “hjemme routere”, der ikke kan route mere end nogle få enheder, førend de også bliver en flaskehals. Hvis det er tilfældet, hjælper man forbrugeren ved at love dem en garanteret minimumshastighed, som de reelt aldrig vil opleve?

En af de store udfordringer med oplysning hastigheder på nettet er, at man prøver at tage et ret kompliceret problem - nemlig at koge summen af de faktorer, der giver brugeren af en netforbindelse et simpelt tal - og endda forventer at man på enkel vis kan verficere dette.

Jeg tror ikke, at det er et problem, der kan løses med noget så banalt som en varedeklaration, selvom der vidst er nogle politikere, der er faldet for ideen. Din oplevelse på nettet, er ikke kun et spørgsmål om forbindelsen fra dit hus til din internet udbyder, men i høj grad også på dit netværk i huset (trådløst eller kablet) såvel som din internetudbyders forbindelser videre ud på nettet - og det kan en så banal og naiv varedeklaration som foreslået næppe hjælpe nogen almindelig forbruger til at forstå - eller vigtigere bruge til noget.

comments powered by Disqus