Tiger på spring

I Maj 2005 skiftede jeg min Windows maskine ud med en Mac (- Det var lige efter OSX 10.4 “Tiger” udkom). Maskinen har kørt imponerende godt i al den tid, og har til trods for mange eksperimenter med software, utilities og andet, der lige skulle prøves af, ikke været reinstalleret en eneste gang i perioden.

Nu er næste version af OSX 10.5 “Leopard” så udkommet, og der skal opgraderes.

Efter sigende kan man “bare” opgradere, men dette er jo også en lejlighed til at få luset lidt ud og ryddet op på maskinen, så jeg har egentlig tænkt mig at reinstallere (incl. reformatere disken). Det er dog ikke helt så lige til. Efter 2½ år ligger der masser af musik, billeder og alt muligt andet på maskinen – og det fylder - Cirka 325 Gb for at være nogenlunde præcis.

Igår startede jeg så “projekt Leopard”, hvor første trin var at gøre klar til en opgradering. Der er blevet slettet alle mulige programmer, filer og andet snavs, der havde samlet sig i krogene, og det bragte harddisk forbruget ned fra knap 400G til 325 Gb. Der er i øvrigt flere forskellige strategier til hvorledes man kan rydde op – hvis man er i tivl om hvad der æder pladsen er DiskInventoryX et glimrende værktøj til at spotte “syndere”.

OSX Tiger

Næste fase var så at få lavet en backup, og her er løsningen SuperDuper. Det er et lille program, der kan kopiere indholdet fra ens harddisk over på et eksternt drev og gøre den bootbar. Første forsøg gik galt – her her havde jeg ikke lige spottet, at den forbrugte plads oversteg det eksterne drev med et par gigabyte. Det måtte SuperDuper gerne lige have advaret om inden den brugte 3½ time på at backe up indtil den løb tør på plads. Andet forsøg kørte i nat, og denne gang gik det godt (faktisk kunne SuperDuper også finde ud af selv at lukke ned for maskinen efter backupen var færdig.

Nu er jeg så klar til lige at checke om backup’en virker og så få reinstalleret.

comments powered by Disqus