Screenshots under OSX

Hvis man har brug for et hurtigt screenshot, og er skiftet til Mac, så opdager man hurtigt, at der ikke findes en PrintScreen knap på Mac’ens tastatur, som man er vandt til fra Pc’en. Det betyder dog ikke, at det ikke er ganske enkelt lige at lave et hurtigt screenshot. Hvis man bare skal bruge et screenshot af hele skærmen, kan det klares ved at trykke Command + shift + 3 (Command kaldes også æble-tasten). Når du har trykket kommer der en lille lyd – ikke ulig den, der kommer fra et fotografiapparat, når man tager et billede – og det du have på skærmen er gemt ned på desktoppen i en PNG fil, der hedder ”Picture x”, hvor x er et tal. PNG filer kan åbnes af Preview og vises af alle (moderne) browsere. Hvis du har brug for at arbejde videre med billedet, så kan de fleste billedbehandlingsprogrammer normalt også arbejde med PNG-filer.

Hvis du kun vil have et screenshot af en del af skærmen, så kan du trække Command + shift + 4. Det laver muse-curseren om til et lille sigtekorn. Tryk musen ned i det ene hjørne af det område, som du vil have med i det screenshot og træk musen til det diagonalt modsatte hjørne. Når du slipper musetasten gennem det markerede område som en PNG-fil på din desktop (som ovenfor).

… og lidt mere avanceret

Hvis du har brug for lidt flere muligheder, så følger der også et lille program med, der hedder ”grab”. Du finder det i ”Applications” -> ”Utilities” mappen. Programmet er rimeligt simpelt, og gemmer ikke PNG filer, men TIFF filer. Med Grab kan du (via “Timed Screenshot”) blandt andet lave screenshosts, hvor muse-cursoren er med på billedet.

comments powered by Disqus