Mac: Installation af programmer

Installation af ny programmer er et af de første områder, hvor man opdager forskellen på Mac og Windows. Hvor man fra windows sandsynligvis er vandt til at finde en setup-fil (eller at et der findes en auto-run på cd’en med programmet), så er her proceduren for installation af programmer på Mac.

Det mest normale… Hvis du download programmer fra nettet, kommer de ofte som ”DMG”-filer, som er en ”virtuel diskette” (Disk Image). Denne vil din browser ofte selv åbne (mounte), og inden i ligger programmet. Hvis dit program er kommet på en cd, vil cd’en selv mounte. For at installere dette, trækkes det ind i din mappe i Finderen, der hedder ”Applications” (eller Programmer, hvis du kører OSX på dansk). Når det sker kopieres (installeres) programmet, og du kan ”eject’e” DMG-filen og smide den ud. Mange programmer, kan ofte køres direkte fra DMG-pakken, men det er programmet ikke installeret af, og hvis DMG-pakken forsvinder, så er programmet også væk.

Er et program kun en fil? Programmet du trak over fra DMG-filen til Applications, er i virkeligheden ikke en enkelt fil, men i stedet en programpakke (mange filer, der er pakket sammen i en enkelt fælles fil – præcis som det f.eks. kendes fra zip-filer). Du kan se hvad der er ”inden i” program-filen ved at højreklikke (eller ctrl+klikke, hvis du stadigt ikke har fået en mus med flere knapper) og vælge ”show package contents” (det virker få de fleste programmer).

Der findes også… Udover programmer, som du bare trækker over i Applications, så findes der også enkelte ting, der kommer som en ”pakke”, der skal installeres. I disse tilfælde dobbelt kliker man på pakken, og den fungerer cirka som setup-programmer på Windows.

Programmer i dock’en. Hvis du har installeret et program, som du gerne nemt og hurtigt vil kunne starte, kan du trække det ned i dock’en (som normalt findes nederst midt på skærmen). Træk det – ved at holde (venstre-)museknappen nede - fra Applications og slip den, når ikonet fra applikationen er det rigtige sted i Dock’en. Bliver du i øvrigt træt af de applikationer, der ligger i Dock’en, kan du bare trække dem op på Desktop’en – så forsvinder de væk fra Dock’en (men er stadigt installeret).

comments powered by Disqus