Mac: Dock

På windows har man start menuen, og på Mac’en har man dock’en. Deres funktion er lidt den samme, men de fungerer ret forskelligt. Her er et par tips og tricks til hvordan dock’en bruges og hvordan den fungerer bedst for mig. Dock’en ligger på en frisk installeret Mac nederst i midten af Desktop’en, og de fleste lader den ligge der. Du kan bruge Dock’en til at starte de programmer du bruger mest, se de programmer, der kører og så er det i øvrigt her skraldespanden findes.

Hvis der er en lille sort trekant/pyramide under et program i Dock’en, så er det fordi programmet kører. Hvis du vil lukke et program, kan du normalt, højre klikke klik (har du kun en muse knap, kan du holde Ctrl nede, mens du klikker) på det og vælge Quit.

Når du minimerer programvinduer, så havner de nede i Dock’en. Der er en lille vertikal streg i Docken, og det er mellem denne og skraldespanden, alle minimerede vinduer er. Når du klikker på et minimeret vindue, åbner det igen.

Dock Indstillinger

Start med køre ned i Docken og højre et ledigt sted, hvor der ikke er et ikon, så får du Dock’ens menu frem. Vælg ”Dock preferences” – så er du inde hvor du kan styre de grundlæggende indstillinger for dock’en.

Jeg plejer at ændre følgende indstillinger:

  • I Dock Size sætter jeg den til det mindst mulige.
  • Magnification slår jeg til, og finder en passende størrelse (ca. 3/4 mod max).
  • Jeg bruger ”Genie Effect” til minimize.
  • Jeg vælger ”Animate opening applications”.
  • Hvis Mac’en har en skærm under 17” vælger jeg også ”Automatically hide and show the Dock”, så jeg får mest mulig ledig skærm plads.

Jeg plejer ikke at flytte rundt med Dock’en – men hvis du bruger programmer, der har bruge for en del vertikal skræmplads, kan man eventuelt eksperimentere med at placere den i højre eller venstre side.

Tilføje ting til Dock’en

Hvis du vil tilføje nye programmer til Dock’en, finder du programmet i ”Applications” og trækker det ned på Dock’en. Det flytter ikke programmet, men laver bare en genvej, så du hurtigt kan starte programmet. Udover programmer kan du også trække foldere, drev og andet ned i Dock’en, så du har let adgang til dem.

Fjerne ting fra Dock’en

Hvis du vil fjerne ting fra Dock’en, så er det bare at tage fat i programmet ikon i Dock’en, og trække det op på Desktop’en. Så forsvinder det i en puff af røg. Bemærk, at du ikke har afinstalleret programmet, fordi du fjerner det fra Docken.

comments powered by Disqus