Apple, kopier og suresen

Vores lokale hiphoper ynder at dele links, der viser at Apple ikke er en gudedommelig virksomhed, men laver fejl fra tid til anden. Det er nu synd, at han ikke gider bruge energien på et lidt mere nuanceret billede, og i de mindste råbe ”buh!” af Apple de steder, hvor der er en solid og åbenlys grund til det. De seneste eksempel var fra retsagen mellem Creative og Apple, hvor Apple gerne ville lege med Creative, der på daværende tidspunkt havde Nomad afspilleren på gaden, og så skulle Apple have stjålet ideen om en musik afspiller, da de et år efter denne flirt havde iPoden på gaden, og den var mobil-musik afspiller nummer et.

Suk - Fordi Creative ikke ville lege med Apple, er det vel ikke forbudt for Apple at lave deres egen musik dims efterfølgende?

Der er en hel del andre sager tilbage i tiden, hvor der er langt større grund til at brokke sig over Apples evne til at lave innovation, og i stedet bare lave deres egen udgave af et successfuldt produkt, der allerede eksisterede.

Det af de mest åbenlyse eksempler er f.eks. Apple’s Sherlock (som vidst nok ikke findes mere). Vil alle dem, der er i tvivl om at det var en brutal og effektiv kopiering af produktet Watson, lige rejse sig op? – igen, aboslut ingen? Nix. Selv i navnet bekræftede Apple vel nærmest, at det var det, de havde gjort.

Af noget nyere dato var der også lige Dashboard, som dukkede op i Tiger (OSX 10.4). Det var nok svært at finde på et navn, der var beslægtet med Konfabulator (nu Yahoo! Widgets), men at det var en nogenlunde direkte kopi, var de færreste vidst i tvivl om.

Når næste version af Apple’s OSX (Leopard) dukker op, går der rygter om at der sandsynligvis er noget virtulization indbygget, så man kan køre Windows ved siden af OSX – mon ikke det er Parallels det kommer til at gå udover – eller gør de det rigtige og køber en licens, der kan bundles med OSX?

Det kan godt være, at jeg hører til dem, der er glade for Apple, men efter 10 år på Windows, er det nu rart at være kommet over på et OS, der bare virker for mig… og det er lidt svært at have mere end et suk til overs, hvis der skal komme en mavesur kommentar hver eneste gang Apple ikke ryster hele IT-verdenen med et nyt produkt – de er trods alt en bare endnu en IT-virksomhed.

comments powered by Disqus